Ca in fiecare an, din 2002 pana astazi, punem la dispozitia practicienilor cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate.
Numarul din luna aprilie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
Editorialul din acest numar este semnat de dl. conf. dr. Marian Petcu, care precizeaza care sunt „modalitatile in care pot fi realizate cercetari in domeniul judiciar valorificand metodologia din zona stiintelor comunicarii”. Astfel, sunt identificate 8 metode de analiza: analiza cantitativa, analiza calitativa, analiza documentelor sociale, analiza secundara, analiza de continut, analiza tranzactionala, analiza dramaturgica si analiza procesului de autoreglementare.
Rubrica Dialoguri aduce in prim plan adevarul despre Casa de Asigurari a Avocatilor, vazut prin prisma avocatului Nicu Tiberius, presedintele CAA. Este prezentat punctul de vedere al Consiliului de Administratie al CAA referitor la discutiile care s-au purtat in Congres.
In acest numar de revista veti putea citi versiunea revizuita din 2014 a valorilor comune ale profesiilor liberale in Uniunea Europeana. In martie 2000, Consiliul European de la Lisabona a adoptat un program de reforma al carui scop a fost de a face in anul 2010 din Uniunea Europeana cea mai competitiva si dinamica economie din lume bazata pe cunoastere. Comunicatul Comisiei Europene intitulat „Serviciile Profesionale. Scop pentru mai multa reforma” din data de 5 septembrie 2006 recunoaste contributia pe care profesiile liberale o aduc economiei tuturor statelor membre si economiei Uniunii Europene pe ansamblul sau. Un factor major de identificare a unei profesii il reprezinta vointa practicienilor individuali de a se supune standardelor etice si profesionale care exced cerintele legale minime.
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna aprilie 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate, recursurile in interesul legii admise si deciziile CEDO admise si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunilor martie 2014, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl. Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.
Dreptul afacerilor
Rubrica cuprinde articolul Regimul juridic al asocierii in participatie, semnat de dna. lector dr. Cristina Paraschiv. In opinia autoarei „asocierea in participatie este reglementata in prezent de legiuitorul roman in cuprinsul noului Cod civil prin dispozitii care vin si preiau in cea mai mare parte dispozitiile vechiului Cod comercial, abrogat odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil, actualizand textul, completandu-l cu dispozitii care se impun de catre noua actualitate juridica si facandu-l, astfel, mai explicit”. Aceasta institutie se caracterizeaza prin faptul ca nu are personalitate juridica si nu este supusa formalitatilor de inregistrare si publicitate, nedispunand, in consecinta, nici de un patrimoniu propriu.
Drept privat
Rubrica cuprinde trei studii.
Primul este legat de decizia nr. 5526/2012 a ICCJ – jurisprudenta comentata. Dl. Av. Dan Cimpoeru realizeaza o nota de jurisprudenta privind autoritatea de lucru judecat si considerentele hotararii judecatoresti. Autorul este „de acord cu opinia Inaltei Curti de Casatie si Justitie potrivit careia puterea de lucru judecat vizeaza nu numai dispozitivul hotararii judecatoresti, dar si considerentele acesteia, insa numai in masura in care aceste considerente expliciteaza dispozitivul, permit intelegerea limitelor intre care s-a purtat judecata, aspectele care au fost supuse dezbaterii si care si-au gasit dezlegare prin solutia adoptata”.
Al doilea articol intitulat Aspecte de doctrina si jurisprudenta privind posibilitatea instantei de judecata de a inlocui sanctiunea disciplinara dispusa de angajator este semnat de dna. lector dr. Andreea Draghici si dna asist. drd. Andra Puran. Subiectul prezinta interes intrucat „pentru respectarea dreptului fundamental la aparare al salariatului, cat si in raport cu principiul proportionalitatii, este logic ca instanta de judecata sa poata dispune o alta sanctiune decat cea dispusa de angajator daca aceasta din urma nu a respectat reglementarile legale privind criteriile de individualizare si stabilire a sanctiunii disciplinare”.
In cel de-al treilea articol intitulat Medierea in cazul neintelegerilor legate de divort autoarea – dna. conf. dr. Nadia Cerasela Anitei – analizeaza avantajele solutionarii acestor conflicte prin mediere, avantaje care constau in principal in faptul ca medierea este o procedura confidentiala, solutiile adoptate nefiind impuse, ci fiind generate si insusite de catre cei doi soti carora le apartine astfel, decizia finala.
Drept public
Rubrica cuprinde doua articole. Primul intitulat Unele aspecte privitoare la momentul aparitiei starii de incompatibilitate a primarului si calculul termenului prevazut de Legea nr. 161/2003 este semnat de dl. lector dr. Mihai Cristian Apostolache. Subiectul prezinta interes pentru ca analizeaza acel moment al aparitiei starii de incompatibilitate a primarului sau a oricarui alt ales local, moment care este identificat astfel cum prevad dispozitiile art. 91 din Legea nr. 161/2003 ca fiind „dupa validarea mandatului, respectiv dupa numirea sau angajarea primarului, ulterior validarii mandatului, intr-o functie incompatibila cu cea de primar”.
In cel de-al doilea articol intitulat Rolul Curtii Constitutionale a Romaniei de instanta de contencios constitutional dl. lector dr. Catalin Silviu Sararu analizeaza tipurile de control de constitutionalitate exercitat de catre Curtea Constitutionala: controlul preventiv si controlul posterior, precum si forta juridica a deciziilor Curtii Constitutionale.
Drept penal
Rubrica cuprinde la randul sau doua articole. Primul, Noi reglementari aduse raspunderii penale a Presedintelui Romaniei in Codul penal. Propuneri de lege ferenda, semnat de dl. prof. dr. Cristian Ionescu surprinde conceptia Adunarii Constituante privind raspunderea juridica (penala) a Presedintelui Romaniei. Ca propunere de lege ferenda, autorul sugereaza la finalul articolului un nou text constitutional care „ar aduce o solutie clara si rapida pentru sanctionarea faptelor unui presedinte de republica ce s-ar situa in afara ordinii constitutionale”.
Cel de-al doilea articol intitulat Caracterul neconstitutional al unor prevederi din Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala semnat de av. Valentina Preda si av. drd. Veronica Dobozi aduce in discutie conceptia noii legi procesual penale conform careia „apelul devine in cvasitotalitatea cazurilor singura cale de atac efectiva si devolutiva impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de judecatorii si tribunale”. Este subliniat faptul ca aceasta noua reglementare a modificat dramatic cursul proceselor incepute sub imperiul vechiului Cod, cu consecinta faptului ca deciziile pronuntate in apel au devenit definitive si executorii, determinand incarcerarea imediata a persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii cu executare.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – februarie 2014.
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.