Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 4/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din acest numar este semnat de judecator dr. Rodica Aida Popa, reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, si are ca punct de interes justitia romana care se afla intr-o noua cheie a comunicarii. In spiritul recomandarilor din Avizul 16(2013), reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni a initiat si propus in parteneriat cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National de Pregatire si Perfectionare al Avocatilor, Centrele Teritoriale INPPA, curtile de apel, tribunalele si judecatoriile arondate acestora si barourile locale de avocati din raza curtilor de apel un proiect national cu mai multe componente care sa asigure echilibrul dialogului si comunicarea interprofesionala intre judecatori si avocati.

Judecatorul Ana Roxana Tudose, Vicepresedintele Curtii de Apel Ploiesti, raspunde unor intrebari legate de proiectul Educatia juridica incercand sa argumenteze de ce educatia juridica trebuie sa faca parte din cei sapte ani de acasa ai oricarui cetatean.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna aprilie 2015, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Rubrica de Actualitate europeana corespunzatoare lunii martie 2015 aduce in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, fiind semnata de Daniela Ivan.

Practica judiciara neunitara

Rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar sunt analizate incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale sau deosebite, precum si posibilitatea instantei de a proceda la o astfel de incadrare in lipsa parcurgerii procedurii administrative de catre angajator.

Drept privat

Comentariul Incheierii nr. 20/19.09.2014 a Curtii de Apel Alba Iulia, Sectia de contencios administrativ si fiscal, privind inadmisibilitatea cererii de chemare in garantie si procedura speciala reglementata de O.U.G. nr. 66/2011 semnat de Avocat Anca Stroiu. In opinia autorului comentariului, in mod corect s-a pronuntat Curtea de Apel Alba Iulia cu privire la respingerea ca inadmisibile cererilor de chemare in garantie formulate de reclamanta impotriva chematelor in garantie: „O cerere de chemare in garantie nu poate fi admisa intr-un litigiul de drept administrativ, intrucat raportat la obiectul si temeiul in drept al actiunii principale, o cerere de chemare in garantie formulata potrivit dreptului comun nu este incompatibila cu procedura speciala reglementata de O.U.G. nr. 66/2006. Prin urmare, normele de drept comun sunt in acest caz incompatibile cu reglementarile cuprinse in actul normativ special, care reglementeaza activitati de prevenire, de constatare a neregulilor, de stabilire si de recuperare a creantelor bugetare rezultate din neregulile aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, precum si de raportare a neregulilor catre Comisia Europeana”.

Articolul Puterile tutorelui asupra sumelor de bani din conturile persoanei ocrotite, semnat de conf. dr. Marieta Avram, propune o tema din practica bancara unde s-au ridicat mai multe probleme legate de puterile tutorelui asupra sumelor de bani aflate in conturile deschise la o institutie de credit, pe numele persoanei aflate sub tutela, fie minor, fie interzis judecatoresc. Este facuta o analiza a art. 149 alin. (1) si (2) din Codul civil, dar sunt puse in discutie si unele situatii speciale aparute in practica bancara sau privind raspunderea bancii in cazul in care nu au fost respectate conditiile in care tutorele poate sa dispuna de sumele de bani din cont.

Articolul Stabilirea rezervei succesorale in functie de renuntatorii la mostenire care au fost gratificati printr-o donatie raportabila, semnat de conf. dr. Romeo Popescu, aduce in prim plan o problema care se refera la situatia acelor succesibili ai defunctului, potentiali mostenitori rezervatari (descendentii si sotul supravietuitor, care vine in concurs cu descendentii) care au fost gratificati printr-o donatie raportabila si care doresc sa renunte la mostenire pentru a pastra donatia. Autorul raspunde in cadrul articolului la intrebarea La stabilirea rezervei succesorale se va tine seama de acestia sau nu? analizand mai intai situatia existenta sub imperiul Codului civil din 1864, iar apoi din actuala reglementare.

Drept public

Comentariul Deciziei nr. 761 din 17 decembrie 2014 a Curtii Constitutionale privind prevederile Legii privind aprobarea O.U.G. nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala care au fost declarate neconstitutionale, semnat de prof.dr. Dana Apostol Tofan: „o noua Decizie a Curtii Constitutionale controversata: mult zgomot pentru nimic! De ce? Pentru simplul fapt ca majoritatea parlamentara dispune de mijloacele necesare pentru a o duce in derizoriu fi e ignorand-o, fi e adoptand o lege de respingere prin care masurile juridice deja produse de O.U.G. nr. 55/2014 sa fi e consolidate legislativ si nu desfiintate cum si-ar dori opozitia parlamentara si cum de altfel sugereaza Curtea constatandu-i neconstitutionalitatea”.

Drept penal

Articolul Respectarea principiilor privind procesul penal si a drepturilor omului in procedura extradarii, semnat de Blaj Sonia Bianca si prof. dr. Anastasiu Crisu. Autorii au luat in discutie aceasta tema pentru ca compatibilitatea Conventiei europene a drepturilor omului si a principiilor procesului penal cu procedura extradarii reprezinta o provocare de actualitate in domeniul dreptului, sub aspectul importantei si complexitatii pe care le implica, avand consecinte pe plan national si international.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CJUE, IPI – februarie 2015.

In cadrul rubricii Instrumente, dr. Gabriela Zanfir, specialist in protectia datelor personale, semneaza articolul Operatorul de date cu caracter personal – titularul obligatiilor corelative dreptului la protectia datelor. Articolul isi propune sa lamureasca aceste aspecte, cu scopul de a facilita identificarea in practica a operatorilor de date, fiind realizata o analiza a elementelor definitiei legale a acestui concept, precum si a diferentelor dintre operatorul de date si persoana imputernicita de operator, pentru a vedea ulterior in ce conditii pot exista operatori asociati ai aceleiasi prelucrari de date, in ce conditii legea romana a protectiei datelor li se aplica operatorilor stabiliti in strainatate si cum a aplicat o instanta din Romania conceptul de operator de date, inainte de a ajunge la concluzii.

In cadrul rubricii IADUER, Constantin Mihai Banu, Cercetator asociat in cadrul Centrului de Studii de Drept European din cadrul Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, propune articolul Accesul la dosarul cauzei in contextul unei masuri de refuz al intrarii pe teritoriul statului roman privind un cetatean al Uniunii Europene. Pornind de la o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti. Dupa o analiza complexa a sentintei civile nr. 3280/02.12.2014 a Curtii de Apel Bucuresti, autorul concluzioneaza ca „aprecierea concreta a existentei unei amenintari reale, prezente si suficient de grave la adresa unui interes fundamental al societatii (unui stat membru) revine, in cele din urma, instantei sesizate. Caracterul variabil intre state al continutului concret al ordinii publice sau securitatii interne (i.e. nationale) rezulta si din art. 276 TFUE, dar si din pluralismul inerent al ordinilor constitutionale si juridice ale statelor membre”.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei08 iun. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice