Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 4/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din Curierul Judiciar, Nr. 4/2016 este semnat de prof.dr. Gheorghe Piperea si trateaza un subiect de maxima actualitate: Legea darii in plata. Ceruta in strada de consumatori sufocati de cresterea cursului la valuta contractului si de suplimentarea costurilor creditului ca urmare a inserarii in contract a unor clauze abuzive, legea darii in plata a imobilului ipotecat isi propune ca scop principial pe acela de a facilita initiativa consumatorului de credite bancare de a negocia o reducere a poverii acestor credite, negociere de natura a echilibra un raport juridic lezionar in care banca este aparata contractual de orice risc de pierdere prin trecerea acestui risc exclusiv in sarcina consumatorului.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii martie 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Dreptul afacerilor
Articolul semnat de asist. univ. dr. Codrut Nicolae Savu atrage atentia asupra faptului ca actiunile judiciare, extrajudiciare si masurile de executare silita indreptate impotriva debitorului asupra caruia s-a deschis procedura insolventei, actiuni sau masuri prin intermediul carora nu se urmareste realizarea creantelor asupra averii debitorului, nu se suspenda ope legis, legiuitorul referindu-se strict la cele avand ca obiect realizarea creantelor asupra averii debitorului.

Drept privat
Articolul Proprietatea intelectuala si proprietatea incorporala in sistemul noului Cod civil, semnat de lector dr. Alin Speriusi-Vlad reprezinta continuarea studiului dedicat acestei teme, partea I fiind publicata in Curierul Judiciar nr. 3/2016. Daca in prima parte autorul a avut in vedere creatiile intelectuale intre lucruri necorporale, bunuri incorporale si drepturile asupra acestora, in aceasta a doua parte este tratata recunoasterea creatiei intelectuale sau recunoasterea drepturilor asupra acesteia.

Articolul Caracterul neconventional al dispozitiilor art. 318 alin. (1) teza a II-a C.proc.civ. din 1865, respectiv art. 503 alin. (2) pct. 3 C.proc.civ., semnat de lector univ. dr. Dragos-Mihail Daghie si av. Catalin Munteanu. Realitatea jurisprudentiala interna a evidentiat inca din epoca Codului de procedura civila din 1865 faptul ca reglementarea anterioara avea un neajuns major, si anume acela ca intimatul era pus intr-o postura defavorabila prin aceea ca nu se putea declara nemultumit de omisiunea instantei in a analiza o aparare, exceptie sau sustinere fundamentala, de natura a conduce la o solutie diferita. In aceste conditii, apare ca fiind surprinzatoare optiunea legiuitorului actual de a deschide calea contestatiei in anulare, pe motiv de omisiune, doar recurentului, cu atat mai mult cu cat influentele din jurisprudenta europeana ar fi trebuit sa-si faca mai bine simtita prezenta.

Drept public

Articolul semnat de prof. univ. dr. Dana Apostol Tofan reprezinta o succinta analiza referitoare la recenta O.U.G. nr. 6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, adoptata cu scopul de a inlatura efectele unei decizii a Curtii Constitutionale. Este pentru prima data in istoria sistemului legislativ romanesc postcomunist cand se manifesta o asemenea viteza de reactie in punerea in acord a dispozitiilor unei „legi in vigoare... constatate ca fiind neconstitutionale” cu decizia instantei constitutionale.

Drept penal

Articolul Infractiuni societare. Urmarire din oficiu sau la plangere prealabila?, semnat de lector univ. dr. Flaviu Ciopec, concluzioneaza ca solutia depasirii controversei pare a fi aceea a stabilirii selective a infractiunilor pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, urmand ca toate celelalte fapte sa fi e guvernate de principiul disponibilitatii. Daca prin fapta incriminata sunt afectate numai interesele societatii sau ale actionarilor, atunci actiunea penala sa fi e pusa in miscare la plangerea prealabila a celui vatamat, iar daca infractiunea afecteaza si alte interese sau alte persoane, actiunea penala sa fie declansata din oficiu.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB februarie 2016.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul Cum scapam de DNA.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei19 iul. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice