Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 5/2013

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de Ioana Sfaraiala, Director Asociatia Monitorizarea Justitiei care prezinta pozitia Asociatiei privind necesitatea existentei unor garantii suficiente pentru un proces echitabil si a respectarii acestora de catre magistrati. Materialul prezinta garantiile procesuale prin prisma Noului Cod de procedura civila raportat la Codul de procedura civila din 1865. In cadrul acestei sinteze AMJ deschide o dezbatere pe aceasta tema, garantiile fiind analizate in oglinda, prin punerea in discutie a aspectelor procedurale si de drept substantial cu privire la care solutia adoptata de legiuitor este discutabila sau nu este de natura sa duca la imbunatatirea actului de justitie.

Curierul legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 1 - 31 mai 2013, inclusiv exceptiile de neconstitutionalitate admise, recursurile in interesul legii admise si publicate, deciziile CEDO publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunii aprilie 2013, realizate de Daniela Ivan, respectiv Conf. univ. dr. Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Rubrica Jurisprudenta straina – reper al Noului Cod civil, cuprinde decizii de speta pronuntate sub imperiul legislatiilor straine, surse de inspiratie ale legiuitorului roman pentru redactarea Noului Cod civil. In acest numar, avocatul Bogdan Ionescu comenteaza hotararea Curtii din Quebec din 14 decembrie 2009 in cauza Belanger Calderoni c. Immeubles Benoit Simard inc. privind anuntul privitor la raspundere si efectele fata de terti. Ramanand fidel metodei de abordare caracteristice rubricii, autorul a cautat sursa art. 1356 alin. (2) din Noul Cod civil, constatand ca acest text este inspirat din art. 1476 C.c.Q. In opinia autorului ideea desprinsa din art. 1356 alin. (2) este ca un anunt vizand semnalarea unui pericol fata de terti nu reprezinta o cauza exoneratoare de raspundere.

Dreptul afacerilor
Rubrica Dreptului afacerilor debuteaza cu sentinta nr. 278 din 29 februarie 2012 (devenita irevocabila prin neapelare) a Tribunalului Specializat Mures. Sentinta este prezentata in extras si este insotita de o nota semnata de Dragos Calin, Consilier juridic, Sef al Departamentului Juridic al S.I.F. „Transilvania” SA Brasov, avand ca obiect societatile comerciale, abuzul de majoritate si sanctiunile. Aceasta nota este formata pe marginea institutiei sanctionarii abuzului de majoritate exercitat in cadrul unei societati pe actiuni cu observarea doctrinei relevante si a jurisprudentei ICCJ.
- articolul semnat de avocatul Radu Rizoiu prezinta cateva aspecte privind garantiile reale si piata de capital. Autorul nu intentioneaza sa ofere in acest articol raspuns la toate problemele puse de actuala reglementare, ci doar cateva repere cu privire la o posibila reasezare a principiilor care guverneaza aceasta materie. Astfel, in prima parte este prezentata tipologia garantiilor specifice in domeniu, pentru a vedea apoi specificitatea principiului celeritatii si relatia sa conflictuala cu incercarea unei supravegheri totale, iar in a doua parte, pornind de la diferitele niveluri ale actualei reglementari si de la relatiile intre acestea, sunt prezentate cateva principii ale unei potentiale noi reglementari in domeniu.
Drept privat
- articolul semnat de avocatul Mihail Dinu prezinta aspectele privind incompatibilitatea in lumina dispozitiilor Noului Cod de procedura civila. Autorul considera acest subiect ca fiind unul important in practica, urmand in cadrul articolului sa analizeze cazurile de incompatibilitate reglementate de Noul Cod de procedura civila. Intrucat incompatibilitatea reprezinta efectul direct al existentei cazurilor stabilite de legiuitor, se pune accentul si pe consecintele acesteia pe plan procesual, asupra instrumentelor prin care ea este revelata celorlalti participanti la actul de judecata – abtinerea si recuzarea.

Drept public
- articolul semnat de Lector univ. dr. Mihai Cristian Apostolache are in vedere institutia vacantei functiei de primar. In articol este analizata comparativ institutia vacantei functiei de primar cu cea a functiei prezidentiale pentru a scoate mai bine in relief trasaturile definitorii ale acestei institutii si pentru a observa asemanarile, deosebirile, dar si carentele de reglementare.

Drept penal
- articolul semnat de procurorul Cristian-Valentin Stefan prezinta cazurile lipsei de temei a actiunii penale. Dupa cum sustine autorul, lipsa de temei a actiunii penale este consecinta imprejurarii ca existenta infractiunii este exclusa. Pe parcursul studiului sunt urmarite trei obiective: definirea si caracterizarea fiecarui caz care lipseste actiunea penala de temei, exemplificarea aplicarii practice a acestor cazuri si identificarea unor criterii de delimitare intre acele cazuri care pot fi usor confundate.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, Instante Penale Internationale – martie 2013.
Ca in fiecare numar revista se incheie cu un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei19 iul. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice