Editorialul din Curierul Judiciar, Nr. 5/2017 este semnat de prof.dr. Elena-Simina Tanasescu si are ca tema identitatea constitutionala si rolul integrator al Constitutiei, fiind redactat cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la adoptarea Constitutiei Romaniei. Ordinea constitutionala instituita in Romania in 1991 a dat expresie juridica atat trasaturilor fundamentale, atemporale si invariante, ale societatii romanesti, cat si – sau mai ales – aspiratiilor si proiectiilor sale de viitor, intr-o incercare de diagnoza a constantelor si de prognoza a evolutiilor unei comunitati umane care, descatusata de experientele trecutului, isi dorea cu ardoare sa se manifeste la nivelul intregului sau potential. Altfel spus, Constitutia intrata in vigoare in urma referendumului organizat pe 8 decembrie 1991, cu modificarile sale din 2003, a dat expresie identitatii constitutionale a Romaniei moderne postcomuniste. Pentru a putea intelege mai bine aceasta identitate constitutionala ar trebui mai intai sa stim ce este insusi conceptul de identitate constitutionala.
Rubrica Proiect de lege aflata sub coordonarea avocat Ferdinand Secosan, un prim articol dedicat unui subiect sensibil, si anume vaccinarea. Pentru o revista de drept, subiectul controversat al vaccinarii este extrem de ofertant, pentru ca implica doua tabere care isi opun acerb argumente ireconciliabile din care lipseste, de multe ori, un argument esential: legea. Si anume acea parte din legea aplicabila care obliga la luarea in considerare a datelor actuale ale stiintei. Cum releva datele actuale ale stiintei ruleta ruseasca din spatele vaccinarii, si care sunt implicatiile legale si practice ale unei asemenea concluzii, vom incerca sa lamurim in cele ce urmeaza.
In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1- 30 aprilie 2017, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii aprilie 2017 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.
Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecator Claudia Bodean dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizata competenta materiala in cazul cererilor avand ca obiect inlocuirea masurii plasamentului in regim de urgenta cu masura de protectie alternativa a tutelei.
Dreptul afacerilor
Articolul Scurte consideratii asupra unor aspecte procedurale privind extinderea investigatiilor de catre Consiliul Concurentei, semnat de avocat Germin Petcu. Autorul incearca sa surprinda, intr-o analiza ce priveste atat legislatia primara, cat si legislatia secundara din materia concurentei, institutia extinderii investigatiilor si aspectele procedurale mai degraba neclare aferente acesteia.
Drept privat
Articolul Este condamnarea la pedeapsa inchisorii un motiv legal si suficient pentru incetarea de drept a contractului individual de munca?, semnat de prof.dr. Alexandru Athanasiu si asist.dr. Ana-Maria Vlasceanu. Autorii isi propun sa avanseze solutii cu privire la modul de interpretare a art. 56 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, potrivit carora „Contractul individual de munca existent inceteaza de drept (...) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti”, in sensul de a stabili daca aceste prevederi se aplica in toate cazurile condamnarii unui salariat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, inclusiv cu suspendarea executarii pedepsei.
Drept public
Articolul Introducerea unei „reguli de aur” a echilibrului bugetar in dreptul intern, semnat de drd. Oana-Andreea Ichim. Pe fondul unei situatii de criza economica, statele membre ale Uniunii Europene au adoptat Tratatul de stabilitate, coordonare si guvernanta. Adoptarea acestui tratat vine ca o evolutie fireasca a regulilor in materie bugetara, insa se remarca prin introducerea unei obligativitati a respectarii regulii echilibrului bugetar. Tratatul inoveaza la nivel juridic prin faptul ca impune aceasta obligativitate, si cu precadere o preferinta constitutionala, ceea ce da nastere unor numeroase dezbateri privind legitimitatea si pertinenta introducerii regulii echilibrului bugetar la nivelul legii constitutionale.
Drept penal
Articolul Utilizarea tehnicilor moderne de audiere in procesul penal: Interviul Cognitiv, semnat de asist.dr. Teodor Manea, aduce in prim plan faptul ca practica a dovedit existenta unei serii intregi de probleme ce pot aparea cu ocazia audierii martorilor in procesul penal si care pot duce, in final, la solutii gresite din partea instantelor. Autorul le rezuma astfel: existenta deficientelor naturale ale memoriei umane, care creeaza dificultati pentru martor in amintirea corecta si completa a faptelor; organele juridice sunt deseori incapabile sa stabileasca o conexiune cu martorul si sa-i castige increderea, astfel amplificand-i nivelul de stres si perturband aditional capacitatea sa de a reproduce corect si complet faptele; dar si faptul ca organele juridice folosesc deseori tehnici de chestionare ineficiente, prin care involuntar ghideaza marturia in anumite directii, pot induce martorului amintiri false, si pot inhiba amintirea sau redarea unor informatii importante.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB – februarie 2017.
In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Coasta de Azur sau Eforie Nord?
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.