Editorialul din acest numar al Revistei Curierul Judiciar este semnat de profesor Dana Apostol Tofan, Domnica Focsaneanu si Catalina Suta, Un cadru legislativ mai coerent pentru o administratie publica mai eficienta Proiectul Codului administrativ al Romaniei: „Titlul promovat exprima dezideratul sub care se deruleaza de catre Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor un amplu proiect vizand sistematizarea si rationalizarea cadrului legal incident in domeniul administratiei publice – extrem de vast si de diversificat – finalitatea sa esentiala constand in elaborarea proiectului Codului administrativ al Romaniei”.
Stefan Deaconu raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre proiectul de revizuire a Constitutiei.
Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 21 mai – 30 iunie 2011, incluzand RIL-urile admise si publicate, exceptiile de neconstitutionalitate admise, deciziile CEDO si o selectie a celor mai importante acte publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
• Dreptul afacerilor
- comentariul unei sentinte a Judecatoriei Craiova, Sectia comerciala, realizat de prof. univ. dr. Ion Turculeanu si lector univ. dr. Andreea-Livia Troanta-Rebeles-Turculeanu cu privire la nulitatea absoluta a Hotararii Adunarii Generale a Camerei de Comert si Industrie.
- articolul semnat de Danut Porumb, consilier juridic, cuprinde o serie de argumente in favoarea caracterului de piata reglementata a Rasdaq.
• Drept privat
- comentariul jurisprudentei recente in materia aplicarii dispozitiilor Conventiei de la Haga privind aspectele civile ale rapirilor internationale de copii, realizat de avocat Veronica Dobozi, isi propune sa efectueze o analiza a principalelor criterii care ghideaza in practica instantele de judecata specializate in dreptul familiei atunci cand solutioneaza cererile de inapoiere a unui copil.
- articolul semnat de lector univ. dr. Cosmin Dariescu sustine necesitatea revizuirii normelor privind divortul si separatia legala din Noul Cod civil, in urma adoptarii Regulamentului Consiliului (EU) nr. 1259/2010.
• Drept public
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Cluj, Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, realizat de lector univ. dr. Ovidiu Podaru, privind operatiunea administrativa complexa si prorogarea de competenta in favoarea instantei competente sa cenzureze actul administrativ final.
- articolul semnat de drd. Valeriu Florin Gilia contine unele consideratii pe marginea imunitatii parlamentare in jurisprudenta Curtii Constitutionale.
• Drept penal
- comentariul unei decizii a Tribunalului Bucuresti, Sectia penala, realizat de procuror dr. Anca Jurma, privind unele elemente de procedura in materia raspunderii penale a persoanei juridice.
- articolul semnat de procuror Georgina Bodoroncea priveste incercarea de armonizare a dispozitiilor legale privind definirea calitatii subiectului activ al infractiunilor de coruptie pasiva prin Noul Cod penal.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – aprilie 2011.
In cadrul rubricii IADUER, conf. univ. dr. Mihai Sandru si judecator Dragos Calin prezinta procedura de urmat de instanta dupa primirea raspunsului Curtii de Justitie la intrebarile preliminare. Materialul reprezinta doar prima parte a acestui articol. In numarul urmator va fi prezentata o analiza a unora dintre hotararile nationale pronuntate dupa ce Curtea de Justitie a raspuns prin hotarare preliminara/ ordonanta motivata.
ELSA Bucuresti prezinta optiunile pe care le au absolventii dupa terminarea facultatii de drept, tinand cont de cele mai frecvent invocate de catre studenti: avocatura, magistratura, urmarea unui master in strainatate sau chiar o schimbare totala de directie.