Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 6/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din acest numar este semnat de dr. Ioan Chelaru, Presedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru redactarea Proiectului de lege privind Revizuirea Constitutiei Romaniei, care face o analiza a procesului de revizuire a Constitutiei, din perspectiva raportului sustinut in fata Comisiei de la Venetia. Acesta, alaturi de membrii Comisiei de revizuire, a apreciat ca este nevoie de o activitate suplimentara si noi redactari (inclusiv prin amendamente), atat in ceea ce priveste fondul, cat si in ceea ce priveste formularea prevederilor constitutionale, pentru ca proiectul sa fie pregatit pentru adoptare, manifestandu-si speranta ca decidentii politici si reprezentantii acestora in Comisia de revizuire sa actioneze cu responsabilitate si buna-credinta pentru finalizarea acestui ambitios proiect de anvergura.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna iunie 2015, printre care mentionam Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice si modificarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii mai 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizat modul de reconstituire a vechimii in munca si stabilirea cadrului procesual in situatia in care fostul angajator nu mai exista.

Dreptul afacerilor
Articolul Unele aspecte privind administrarea speciala a societatilor de asigurare, semnat de drd. Raducu Marian Petrescu, realizeaza o trecere in revista a masurilor de redresare financiara ce pot fi instituite in privinta companiilor de asigurare, prin care se urmareste restabilirea situatiei patrimoniale a societatilor aflate in dificultate financiara si implicit evitarea falimentului acestora, tinand cont de obiectul specific de activitate si de impactul pe care il produc in raporturile sociale.

Drept privat
Articolul Hotararea de partaj si efectele partajului. Caile de atac, semnat de asist. univ. dr. Doru Traila, trateaza problema efectului translativ al partajului atat din perspectiva dreptului intern, cat si strain, urmarind evolutia acestuia de la dispozitiile vechilor legiuiri autohtone, la normele cuprinse in noul Cod civil si de procedura civila. Autorul s-a aplecat, de asemenea, si asupra unor teme precum: obligatia de garantie intre comostenitori, desfiintarea partajului succesoral, drepturile creditorilor, opozitia la partaj si caile de atac.

Articolul Acordarea taxei judiciare de timbru in cadrul cheltuielilor de judecata stabilite in solutionarea unei contestatii la executare admise, semnat de judecator Gabriel Sandu Lefter, evidentiaza faptul ca taxa de timbru aferenta contestatiei la executare admise definitiv poate fi recuperata de reclamant doar pe calea restituirii prevazuta de art. 45 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013, cererea formulata in timpul judecarii contestatiei si intemeiata pe dispozitiile art. 453 C.proc.civ. fiind neintemeiata.

Articolul Regulamentul (UE) nr. 1215/2012. Radiografie asupra recunoasterii si executarii hotararilor in materie civila, semnat de drd. Georgeana Viorel, concluzioneaza ca eliminarea procedurii de exequatur a fost necesara imperativ, reprezentand o definitivare a obiectivelor care au fost fixate de Conventia de la Bruxelles, in conditiile principiului increderii reciproce intre statele membre, diminuarii costurilor litigiilor transfrontaliere, existentei unei limite temporale rezonabile care sa delimiteze momentul obtinerii unei hotarari judecatoresti de momentul recunoasterii si al punerii acesteia in executare intr-un alt stat membru. Cu toate acestea, ramane de vazut in ce masura se va reusi inlaturarea tuturor obstacolelor in calea recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti, avand in vedere ca Regulamentul ce face obiectul analizei este unul perfectibil.

Drept public
Articolul 5 actiuni/inactiuni ale autoritatilor contractante ce duc la intarzierea atribuirii contractelor de achizitie publica, semnat de expert achizitii publice Ana-Maria Radu, releva faptul ca implementarea unor solutii legislative ce au drept unic scop diminuarea numarului de contestatii, limitand astfel accesul la justitie al operatorilor economici fara forta financiara, lucru realizat de fapt prin aparitia mecanismului garantiei de buna conduita, reprezinta in fond o masura superficiala, ce nu abordeaza problemele reale ale sistemului, si anume lipsa de pregatire temeinica a personalului autoritatilor contractante implicat in atribuirea contractelor de achizitie publica, precum si deturnarea sau denaturarea intentionata a sensului principalilor piloni ai constructiei legislative in materie de achizitii publice.

Drept penal
Articolul Consideratii asupra pluralitatii intermediare de infractiuni. Conditii si tratament sanctionator, semnat de procuror Cristian-Valentin Stefan, isi propune sa trateze problematica acesteia utilizand metoda comparatiei intre vechea si noua reglementare a materiei. Autorul subliniaza ca daca in privinta conditiilor, deosebirile sunt numai de forma, nu si de continut, in ceea ce priveste tratamentul sanctionator exista diferente decurgand din diferenta de tratament al concursului, atat cu referire la pedeapsa principala, cat si la pedepsele complementare si accesorii si la masurile de siguranta.

Articolul Consideratii teoretice si practice privind regimul sanctionator al minorilor in noul Cod penal, semnat de procuror Georgiana Sitiavu si judecator Catalin Jigau, apreciaza ca dispozitiile art. 129 C.pen. reprezinta dreptul comun in materia tratamentului sanctionator al pluralitatii de infractiuni, iar art. 124 alin. (3) C.pen. si art. 125 alin. (3) C.pen. reprezinta dreptul special al sanctionarii pluralitatii de infractiuni comise de catre un minor, in noul Cod penal fiind prevazut un sistem special de sanctionare al infractorilor minori, sistem inovativ in legislatia penala romana prin aceea ca minorilor le pot fi aplicate doar masuri educative, acestea din urma fiind adaptate nevoilor speciale ale acestora.  

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CJUE – aprilie 2015.

In cadrul rubricii Instrumente, dr. Razvan Horatiu Radu, agentul Guvernului pentru CJUE, atrage atentia asupra efectelor schimbarii regulilor privind competenta instantelor si a compunerii completelor de judecata si a fluctuatiile de personal care au cauzat intarzieri in desfasurarea procedurii de judecata si au determinat plangeri la CEDO privind incalcarea dreptului la un proces echitabil pentru lipsa de continuitate a completului de judecata. Autorul prezinta aceasta problema din perspectiva cauzelor Beraru si Cutean, precum si a altor cauze asemanatoare privind Finlanda (cauzele PK si Pitkanen), concluzionand ca judecatorului ii revine o responsabilitate esentiala in a duce procedura la capat in asemenea masura incat sa nu impieteze asupra desfasurarii unei proceduri echitabile nici sub aspectul lipsei de continuitate a completului de judecata si nici al lipsei de celeritate.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei25 aug. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista