Numarul din luna iulie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica, desi perioada de vara este mai degraba dedicata concediilor decat activitatii profesionale.
Editorialul din acest numar l-am dedicat unui comunicat al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, comunicat in care sunt prezentate liniile generale ale pregatirii profesionale continue, ca politica europeana. In cadrul politicilor europene privind pregatirea profesionala, Dezvoltarea Profesionala Continua (DPC) reprezinta sistemul prin care membrii categoriilor profesionale isi mentin, isi sporesc si imbunatatesc cnostintele si competentele lor si isi dezvolta abilitatile personale reclamate de viata profesionala. Revizuirea Directivei privind califi carile profesionale reprezinta o oportunitate unica de a impulsiona dezvoltarea unui sistem de DPC in cadrul Uniunii Europene, care poate ajuta la imbunatatirea continutului si obiectivelor Directivei, sa adapteze practica profesiilor liberale la nevoile societatii si sa sprijine realizarea obiectivelor Tratatului de la Lisabona si a Strategiei Europa anilor 2020.
In continuare puteti citi un articol extrem de interesant, semnat de judecatorul Ion Popa, care face o radiografie a sistemului justitiei in Romania, cu accent pe cateva zone de risc si vulnerabilitate ale sistemului si ale procesului de infaptuire a justitiei, unele dintre situatiile retinute putand parea la prima vedere exagerate sau pur teoretice. Consideratiile avansate nu constituie un exercitiu logic-argumentativ din partea autorului ori speculatii filozofi co-psihologico-sociologice, ci reprezinta realitati constatate si/sau analizate, individual ori prin contributii colective institutionale in decursul multor ani de activitate in cadrul sau in legatura cu sistemul de justitie romanesc si cel european, in functie de executie si de conducere, de supraveghere, control si sinteza. Pentru a elimina totusi posibila suspiciune a unui subiectivism excesiv, ori a unei deformatii profesionale, acolo unde a fost cazul, autorul argumenteaza cu puncte de vedere exprimate de specialisti in materia respectiva, psihologica, sociologica ori a mijloacelor de persuasiune mascata. Studiul nu este menit sa acuze, sa discrediteze ori sa aduca atingere demnitatii vreuneia dintre categoriile analizate, ci doar sa atentioneze, iar situatiile cercetate nu constituie neaparat generalitati, dar exista, se manifesta si au potentialul dezvoltarii in lipsa macar a unei atentionari.
Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 iunie - 31 iulie 2013, inclusiv exceptiile de neconstitutionalitate admise, recursurile in interesul legii admise si publicate, deciziile CEDO publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunii mai 2013, realizate de Daniela Ivan, respectiv de Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.
Dreptul afacerilor
Rubrica cuprinde articolul semnat de judecatorul Madalina Lunganoiu care prezinta particularitatile deliberarii in societatile cu raspundere limitata cu asociat unic. Concluzia studiului este clara, avand in vedere raspandirea tot mai larga a acestui tip de societate cu asociat unic si implicarea sa in tot mai multe operatiuni de natura comerciala, autorul considerand ca este de dorit ca de lege ferenda sa se consolideze si diversifice autonomia reglementarii in ceea ce o priveste.
Drept privat
Rubrica cuprinde articolul semnat de avocatul Alexandru Dimitriu si are in vedere divergentele doctrinare privind prevederile Noului Cod de procedura civila, si anume incunostintarea telefonica cu privire la termenul de judecata. Tema propusa vizeaza aplicarea si efectele pe care le pot genera prevederile art. 241 alin. (3) C.proc.civ. cu privire la posibilitatea aflata la indemana instantei de a dispune incunostintarea telefonica a partilor. Argumentand in textul studiului, autorul considera ca procedura de incunostintare telefonica a partilor nu poate fi asimilata procedurii de citare, ci este o modalitate prin intermediul careia instanta de judecata se poate asigura ca procedura de citare s-a realizat in mod legal, inlesnind astfel respectarea dezideratului impus de art. 6 C.proc.civ., anume judecarea procesului intr-un termen optim si previzibil, insa de o maniera care asigura inclusiv respectarea principiului contradictorialitatii si a dreptului la aparare, principii fundamentale ce nu pot fi sacrificate in favoarea principiului celeritatii.
Drept penal
Rubrica cuprinde articolul semnat de profesorul Valerian Cioclei care prezinta principalele modificari privind infractiunile contra patrimoniului pe care le aduce Noul Cod penal. Fata de cele 16 articole dintre care 15 prevad infractiuni din reglementarea actuala, noua reglementare cuprinde 29 de articole dintre care 25 prevad infractiuni. Aparent, Noul Cod penal aduce un plus de zece incriminari in zona infractiunilor patrimoniale. Daca luam insa in calcul cele doua infractiuni, respectiv delapidarea si tainuirea, care au fost transferate in alte titluri, rezulta ca, de fapt, sfera infractiunilor patrimoniale s-a „imbogatit” cu 12 incriminari.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – aprilie 2013.
La finalul revistei am ales sa prezentam sinteza dezbaterilor desfasurate in cadrul Mesei Rotunde Internationale din 24 si 25 mai 2013 la Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, eveniment aflat la a cincisprezecea editie, acest eveniment a devenit o traditie de necontestat in cadrul manifestarilor stiintifice de inalta tinuta, organizate in Romania in domeniul dreptului constitutional.
Ca in fiecare numar revista se incheie cu un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.