Numarul 7/2016 al Curierului Judiciar este dedicat in exclusivitate Conferintei Dreptul Afacerilor 2016, a XII-a editie „Dreptul societar, dreptul fiscal si insolventa” si aduna lucrarile sustinute in primul panel in cadrul Conferintei „Drept societar”. Lucrarile din celelalte doua penaluri sunt publicate in Curierul Judiciar nr. 8/2016.
SCA „Piperea & Asociatii” continua traditia ultimilor 11 ani, cu editia a XII-a a Conferintei dreptului afacerilor. Prima editie a Conferintei Dreptul Afacerilor a avut loc in anul 2005. De la acea prima editie, SCA Piperea & Asociatii a organizat anual conferinta alaturi de partenerul traditional Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, cererea de informatii fiind extrem de ridicata in domeniul dreptului societar, al procedurii insolventei si al dreptului fiscal. Incepand cu anul 2009, editiile conferintelor au fost, in parte, dedicate noilor Coduri (civil si procedura civila) care au marcat si continua sa marcheze in mod semnificativ domeniul dreptului afacerilor.
Cea de-a X-a editie a fost dedicata unor teme nesupuse atentiei mediului juridic, centrate pe aspectele de noutate generate de intrarea in vigoare a noilor Coduri (civile si penale) in dreptul societar si in dreptul insolventei si a avut onoarea de a fi organizata de Editura C.H. Beck in parteneriat cu Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept cu participarea asociatiei Henri Capitant, una dintre cele mai prestigioase ONG-uri din mediul juridic international.
Editia XI-a – Insolventa pe aripi de vant a fost in consonanta cu schimbarile legislative survenite in practica judiciara din ultimul timp, care a depasit de mult granitele insolventei, trecand in „zonele” concurentei, protectiei consumatorilor si chiar ale penalului.
Anul acesta, Conferinta Dreptul Afacerilor 2016 – Dreptul societar, dreptul fiscal si insolventa – a avut in centrul dezbaterilor aspectele de noutate din viata societatilor confruntate si anul acesta cu o noua modificare masiva a legislatiei, de data aceasta cea din domeniul fiscal – intrarea in vigoare la 1 ianuarie 2016 a Noului Cod fiscal si a Noului Cod de procedura fiscala.
Organizata in mod traditional in parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Conferinta Dreptul Afacerilor 2016 a avut placerea de a gazdui ca lectori reputati specialisti, cadre didactice si practicieni in Dreptul Afacerilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa, specialisti bancari) atat din Bucuresti, cat si din tara.
Organizatori
SCA Piperea & Asociatii
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
Editura C.H. Beck
Lectorii au prezentat lucrarile intr-un spatiu academic, temele avand un pronuntat caracter practic.
Panel I. Drept societar
Dragos CALIN: Abuzul de drept de vot in societatile comerciale. Modalitati privind determinarea si sanctionarea abuzului de drept de vot in societatile comerciale
Bogdan M. CHIRITOIU: Preocupari ale Consiliului Concurentei in privinta dezvoltarii aplicarii unor concepte juridice consacrate la nivel european
Madalina AFRASINIE: Potentialul de deturnare a scopului reglementarii unei institutii: cererea de interventie la Registrul comertului
Bogdan DUMITRACHE: Executarea silita a partilor sociale, finala mare: (ne)inscrierea adjudecatarului in registrul comertului
Lucian B. SAULEANU: Schimbarea prototipului societar: de la societatea pe actiuni, la societatea cu raspundere limitata
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.