Numarul din luna iulie al Revistei Curierul Judiciar este dedicat in exclusivitate Conferintei Dreptul Afacerilor 2017, a XIII-a editie „Aspecte procedurale in dreptul afacerilor si insolventa”.
Conferinta a avut loc pe data de 16 iunie 2017, in Amfiteatrul II al Facultatii de Drept – Universitatea Bucuresti. Conferinta a pus in dezbaterea juristilor si a mediului de afaceri teme practice menite a face lumina in acele ipoteze in care nu pot fi identificate normele legale aplicabile, respectiv in acele situatii in care prevederile legale incidente sunt contradictorii.
Conferinta de anul acesta a abordat teme cu un pronuntat caracter de interdisciplinaritate: aplicarea normelor de drept procesual-civil in procedura insolventei; aspecte de ordin procedural cu privire la modalitatea in care pot fi puse in practica pactele societare, respectiv clauzele de preemptiune incrucisata; aspecte de ordin penal in procedura insolventei; aplicarea reglementarilor care sanctioneaza practicile anticoncurentiale in etapa negocierii cu reprezentantii Consiliului Concurentei; aplicarea in paralel a raspunderii pentru contribuirea la aparitia starii de insolventa cu raspunderea solidara reglementata de Codul de procedura fiscala.
In cadrul conferintei a avut loc lansarea lucrarii Codul insolventei. Note. Corelatii. Explicatii publicata la Editura C.H. Beck, lucrare coordonata de Prof.dr. Gheorghe Piperea in coautorat cu Catalin Antonache, Alexandru Dimitriu, Irina Sorescu, Alexandru Ratoi-Parvu, Rebeca Dan, Luiza Hagiu. Toti autorii sunt avocati cu o bogata experienta in domeniul insolventei in cadrul SCA Piperea si Asociatii.
Organizata in mod traditional in parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Conferinta Dreptul Afacerilor 2017 a avut placerea de a gazdui ca lectori reputati specialisti, cadre didactice si practicieni in Dreptul Afacerilor (judecatori, avocati, practicieni in insolventa, specialisti bancari) atat din Bucuresti, cat si din tara.
Lectorii au prezentat lucrarile intr-un spatiu academic, temele avand un pronuntat caracter practic.
Panel I. Aspecte procedurale in dreptul afacerilor
Alexandru RATOI-PARVU: Procedura denuntarii si a recunoasterii unor fapte sau practici anticoncurentiale, in vederea negocierii unei sanctiuni mai blande
Lavinia TEC: Pactele actionarilor. Clauze de preemptiune incrucisata. Clauze de retragere/excludere fortata
Dragos CALIN: (In)admisibilitatea anularii pe cale judiciara a unor tranzactii bursiere
Alexandru DIMITRIU: Cererea creditorului de deschidere a procedurii insolventei – raport contractual ce are atasat o clauza compromisorie
Panel II. Insolventa
Mihai HOTCA: Infractiunea de bancruta frauduloasa in modalitatea ascunderii de active
Radu BUFAN, Delia DRAGOMIR: Scurte comentarii cu privire la raspunderea solidara reglementata de dreptul procesual fiscal si raspunderea speciala pentru aparitia starii de insolventa reglementata de norma speciala in materie
Gheorghe PIPEREA: Caracterele sacrificial, colectiv, concursual si necesar in procedura insolventei
Luminita TULEASCA: (In)admisibilitatea consolidarii procedurii insolventei grupului de societati si consecintele acesteia
Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.