Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, nr. 7-8/2011

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Numarul de August al Revistei Curierul Judiciar debuteaza cu Editorialul semnat de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, Dreptul civil comercial: „Daca ne-am increde in Legea de punere in aplicare a Noului Cod civil, am putea spune ca din 1 octombrie 2011 vom avea un nou Cod civil, vechiul Cod civil si Codul comercial urmand a intra in istorie. Din pacate, realitatea normativa, mai ales Legea de punere in aplicare in sine, impiedica o astfel de concluzie”.

Valerius M. Ciuca raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre judecatori, invatamantul juridic si justitie. Rubrica este realizata in colaborare cu Juridice.ro.

Rubrica Curier legislativ subliniaza cele mai importante modificari legislative din perioada 1 iulie – 15 august 2011, incluzand deciziile CEDO publicate, exceptiile de neconstitutionalitate admise, RIL-urile admise si publicate, precum si o selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Anca Stoian comenteaza decizia CEDO in cauza Sipos c. Romania, hotarare care vine sa sublinieze faptul ca libertatea de exprimare nu poate fi privita in niciun caz ca avand un caracter absolut, chiar Conventia determinand intr-un mod care nu lasa loc interpretarilor situatiile in care exercitiul acestei libertati poate fi restrans.

• Dreptul afacerilor
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a V-a comerciala, realizat de avocat Mihail C. Barbu cu privire la limitarile dreptului de control al asociatului neadministrator si accesul acestuia in sediul si la actele societatii.
- articolul semnat de avocat Liviu Pancescu analizeaza in ce masura cocontractantii intr-un contract de vanzare-cumparare de parti sociale mai au aceeasi libertate in structurarea tranzactiei ca anterior modificarii Legii societatilor comerciale si daca exista solutii alternative care pot fi avute in vedere.
• Drept privat
- comentariul unei decizii a Curtii de Apel Iasi, Sectia civila, realizat de lector univ. drd. Lucian Arnautu referitor la imposibilitatea ca principiul precautiei sa constituie un temei al raspunderii civile delictuale, deoarece nu vizeaza o reparatie efectiva a unui prejudiciu cert si actual sau viitor, dar sigur ca se va produce.
- articolul semnat de Gabriel Constantinescu cuprinde o analiza a institutiei stipulatiei pentru altul de lege lata si in lumina Noului Cod civil, subliniind faptul ca aceasta a devenit un mecanism juridic original concretizat prin mijlocirea actului juridic, stipulantul infaptuindu-si interesele materiale sau morale pe cale ocolita.
• Drept public
- comentariul unei decizii a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor privind contestatia rezultatului procedurii de atribuire a unui contract de achizitie publica si posibilitatea invocarii de motive suplimentare pentru admiterea contestatiei prin intermediul concluziilor scrise.
- articolul semnat de lector univ. dr. Marius Andreescu concluzioneaza ca jurisprudenta instantei noastre constitutionale nu este generoasa si nici edificatoare in aplicarea si interpretarea principiului proportionalitatii in materia garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale, ceea ce demonstreaza ca proportionalitatea, ca principiu al dreptului in general si al dreptului constitutional in special, nu suscita inca un obiect major de preocupare al jurisprudentei.
• Drept penal
- comentariul unei sentinte a Tribunalul Mures, Sectia penala, realizat de procuror Cristian-Valentin Stefan, privind vatamare corporala grava ce a avut ca urmare punerea in primejdie a vietii victimei si deducerea intentiei indirecte de a ucide din aplicarea unei singure lovituri de cutit in zona abdominala.
- articolul semnat de prof. univ. dr. Valerian Cioclei priveste o infractiune noua, fara corespondenta in legislatia noastra penala anterioara: fapta de vatamare a fatului, analiza concentrandu-se pe

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CJUE si IPI – mai 2011.

In cadrul rubricii IADUER, conf. univ. dr. Mihai Sandru si judecator Dragos Calin prezinta procedura de urmat de instanta dupa primirea raspunsului Curtii de Justitie la intrebarile preliminare. Materialul reprezinta continuarea articolului publicat in CJ nr. 6/2011 si contine analiza unora dintre hotararile nationale pronuntate dupa ce CJUE a raspuns prin hotarare preliminara sau ordonanta motivata.

ELSA Bucuresti prezinta un eseu al Anei-Maria Ghinet, studenta in anul III la Facultatea de Drept, premiat cu locul I in cadrul unui concurs de eseuri cu tematica „Libia si obligatia de a proteja” organizat de ELSA Bucuresti si BISMUN.
Detalii tehnice
Data aparitiei02 sept. 2011
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista