Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 8/2013

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna august al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta, care au rolul de pregatire pentru perioada de intensa activitate juridica din toamna.

Editorialul din acest numar l-am dedicat Apelului Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania cu privire la aplicarea corecta a reglementarilor cuprinse in Noile Coduri in interesul ocrotirii efective a dreptului de acces la justitie si pentru realizarea unei justitii efective, in care sa triumfe dreptatea bazata pe lege. Acest apel de la sfarsitul lunii iunie a fost adresat autoritatilor responsabile de luarea masurilor corespunzatoare pentru crearea conditiilor optime de aplicare corecta a noii legislatii in activitatea de zi cu zi a cetatenilor, a institutiilor si autoritatilor publice si in activitatea de infaptuire a justitiei. Consiliul U.N.B.R. isi reafirma disponibilitatea pe aceasta cale de a continua parteneriatele complexe cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu magistratii si asociatiile acestora, pentru a accelera indeplinirea obiectivului comun: aplicarea corecta a legii!

Cu ocazia pregatirii Colocviului bienal al Asociatiei Internationale de Dreptul Urbanismului (AIDRU) care se va desfasura la Bucuresti, publicam in paginile revistei un interviu cu dl profesor Mircea Dutu, fondatorul dreptului urbanismului in Romania, directorul ICJ si presedintele ARDU. Domnul profesor ne vorbeste despre situatia dreptului urbanismului in Romania care se caracterizeaza printr-o relatie confuza intre arhitectura si drept: „dreptul roman al urbanismului reprezinta mai ales un drept de politie administrativa, atent in a preveni incalcarile unei ordini definite si preocupat sa vegheze la respectarea unor reguli de protectie”. In finalul interviului domnul profesor militeaza pentru realizarea unui Cod al urbanismului: „In situatia in care legislatia in materie este relativ saraca, incompleta si intr-o anumita masura chiar inadecvata, se impune o codificare cu un puternic caracter creator, ceea ce inseamna elaborarea unui volum important de noi reglementari”.

In continuare puteti citi un articol extrem de interesant, semnat de dl Florin Caloianu, dedicat Principiilor specifice si regulilor de exercitare a profesiilor juridice liberale. Sunt avute in vedere: profesia de avocat, de notar public si de executor judecatoresc.

Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 august 2013, in domeniile: penal, profesii juridice, activitate notariala, dreptul muncii, fiscal si bugetar, administratie, asigurari si mediu.

Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunii iunie 2013, realizate de Daniela Ivan, respectiv de Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Dreptul afacerilor

Rubrica cuprinde articolul semnat de domnul Cristian Gheorghe care prezinta particularitatile noii institutii juridice adoptate de Codul civil, si anume administrarea bunurilor altuia, al carei domeniu de aplicare este declarat din start ca fiind unul extins atat din punct de vedere al obiectului, cat si al materiei juridice. Sunt avute in vedere: definirea notiunii, speciile de administrare, obligatiile administratorului, raporturile juridice cu tertii si natura revocabila a administrarii bunurilor altuia.

Drept privat

Rubrica cuprinde articolul semnat de avocatul Ferdinand Secosan si are in vedere gresita interpretare si aplicare a art. 530 C.civ. in practica judiciara si doctrina actuale. Reglementarea actuala a modalitatilor de executare a obligatiei de intretinere reprezinta o mica revolutie in materia acestei institutii de drept civil, raportat la vechea reglementare gazduita de Codul familiei si abrogata din 1 octombrie 2011. O revolutie inca neobservata de nu putini autori si practicieni.

Drept public

Rubrica cuprinde comentariul unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti si este semnat de domnul Dumitru-Daniel Serban. Comentariul critic adus deciziei vizeaza: achizitiile publice, contestatia depusa de ofertantul de pe locul trei prin care se critica oferta de pe locul intai, contestatie lipsita de interes. Desi majoritatea hotararilor enumerate reflecta optica expusa in decizie, din perspectiva autorului notei contestatia formulata de ofertanta de pe locul trei, prin care se critica doar oferta de pe locul intai, contrar opiniei majoritare, nu este lipsita de interes, dupa cum chiar aceeasi instanta s-a pronuntat in alte spete similare. In sustinerea acestei opinii sunt aduse numeroase argumente atat de drept intern, cat si din jurisprudenta europeana.

Drept penal

Rubrica cuprinde comentariul unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si este semnat de doamna judecator Cristina Rotaru. Comentariul deciziei vizeaza infractiunile: trafic de influenta, furt, inselaciune, santaj. Autoarea isi exprima punctul de vedere cu privire la gresita interpretare a instantei care in motivare confunda notiunea de apropriere cu cea de folosire a bunului.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – mai 2013.

In rubrica de Instrumente veti regasi un articol dedicat fenomenului „treaty shopping” ca abuz al acordurilor bilaterale privind dubla impunere, semnat de avocatul Bogdan Enica. In acest articol sunt analizate practica planificarii fiscale prin exploatarea posibilitatilor oferite de tratatele si acordurile fiscale internationale (asa-numitul „treaty shopping”) si influenta sa asupra economiei globale.

Ca in fiecare numar revista se incheie cu un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei15 oct. 2013
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare Volumul III

Ipoteci mobiliare Volumul III

Continutul contractului de ipoteca
42,00 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice