Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 8/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna august al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna iulie 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate, recursurile in interesul legii admise, dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala si deciziile CEDO publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunilor iunie-iulie 2014, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

Dreptul afacerilor

Articolul Consumatorul – intre prevederi legislative si opinii doctrinare, semnat de Asist.dr. Mihaela Iliescu, propune analiza cadrului legal al protectiei de care beneficiaza consumatorii. Pentru conturarea notiunii de „consumator”, autoarea face o trecere in revista a definitiilor existente in legislatia romaneasca, cat si in cea a Uniunii Europene. Necesitatea protectiei consumatorilor impotriva abuzurilor profesionistilor s-a concretizat intr-o noua ramura de drept, si anume dreptul consumului, prin concentrarea si sistematizarea mijloacelor de protectie, preventive si sanctionatorii, intr-o legislatie specifica – legislatia protectiei consumatorilor. In final, fara a nega importanta existentei unei definitii consacrate legislativ a conceptului de consumator, parcurgand opiniile exprimate in literatura de specialitate, cat si jurisprudenta in materie, concluzia este ca aceasta definitie da nastere unor ample discutii si unor interpretari diverse.

Drept privat

Comentariul Deciziei Curtii Constitutionale privind declararea dispozitiilor art. 650 alin. (1) din Codul de procedura civila ca neconstitutionale semnat de Prof.dr. Ioan Les. In opinia autorului comentariului, solutia pronuntata de instanta constitutionala este departe de a fi convingatoare, desi sunt invocate argumente importante deduse nu doar din legea fundamentala, ci si din jurisprudenta Curtii Constitutionale si a CEDO. Concluzia prof. Les este ca decizia de neconstitutionalitate examinata obliga forul legislativ la o reconsiderare a normelor privitoare la competenta instantei de executare, fiind un nou caz de interpretare excesiva a noilor dispozitii ale Codului de procedura civila.

Comentariul Sentintei nr. 8460/2014 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti privind ipoteca instituita asupra unei creante, titlu executoriu, conditie/termen si incidenta Legii nr. 85/2006 semnat de Avocat Petre Piperea. In opinia autorului comentariului, solutia pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti este „profund gresita, intrucat incalca flagrant doua principii fundamentale: nemo plus iuris ad allium transfere potest quam ipse habet si res inter alios acta aliis neque nocere neque prodesse potest. Mai mult, aceasta hotarare poate constitui un semnal favorabil pentru initierea unei practici nelegale, deoarece titularii unor creante contestate nu vor mai depune efortul de a se adresa instantelor pentru obtinerea unei hotarari care sa constituie titlu executoriu, ci vor putea institui ipoteci asupra „creantelor” respective si vor trece direct la executarea silita a partenerului contractual, chiar daca acesta din urma are motive justificate de a refuza plata.

Articolul Elemente de noutate in reglementarea interna referitoare la aspectele civile privind rapirea internationala de minori, semnat de Lect.dr. Claudiu-Paul Buglea si Avocat Carmen Zabrautanu. Articolul isi propune o trecere in revista a principalelor aspecte de noutate aduse de Legea nr. 63/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 369/2004 privind aplicarea Conventiei asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii.

Drept public

Comentariul Deciziei nr. 207/2014 a Curtii de Apel Alba Iulia privind delegarea gestiunii serviciilor de utilitati publice si anularea licitatiei in situatia in care au fost depuse doar doua oferte semnat de Dr. Dumitru-Daniel Serban. Hotararea instantei survine deciziei nr. 4344/02.12.2013, in considerentele careia Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a apreciat drept tardiva critica societatii contestatoare precum ca, desi la procedura de atribuire au participat doar doi operatori economici, autoritatea contractanta a stabilit un castigator, incalcand prevederile art. 29 alin. (9) din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006. O analiza interesanta in cadrul comentariului este concentrata pe raspunsul ANRSC la intrebarea daca este legala atribuirea contractelor in discutie in situatia in care, la licitatie, autoritatea delegatara nu primeste cel putin trei oferte/criteriile de eligibilitate nu sunt indeplinite de cel putin trei ofertanti, sau delegatarul este obligat sa anuleze procedura. In opinia autorului comentariului, raspunsul dat de A.N.R.S.C. este unul surprinzator, care tradeaza fie o slaba cunoastere a normelor domeniului in care activeaza aceasta autoritate, fi e refuzul ei de a le da eficienta, respectiv intentia fatisa de a le incalca.

Drept penal

Articolul Cateva consideratii relative la punerea in miscare si exercitarea actiunii penale in Codul de procedura penala in vigoare, semnat de Lect.dr. Aurel Ciobanu. Prezentul demers teoretic are drept obiectiv realizarea unei analize asupra principalelor elemente de noutate consacrate de dispozitiile procesual penale in vigoare in materia punerii in miscare si exercitarii actiunii penale.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – mai-iunie 2014.

In cadrul rubricii Instrumente, Avocatul Ferdinand Secosan pune in discutie recenta hotarare a C.J.U.E. in cauzele conexate C-58/13 si C-59/13 in articolul Avocat in Europa. Hotararea preliminara pronuntata la 17 iulie 2014 nu este, in esenta, o noutate in jurisprudenta acestei instante europene. Hotararea este rezultatul aplicarii consecvente a regulilor pietei unice si ale libertatii de stabilire prevazute de tratatele Uniunii Europene. Noua este doar situatia de fapt careia i s-a aplicat aceasta hotarare. Ea prilejuieste si ocazia unui scurt excurs prin unele situatii mai putin cunoscute, credem, publicului larg, in ce priveste practica avocaturii in unele state membre ale Uniunii Europene.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei25 sept. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista