Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 8/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din acest numar este semnat de dr. Gabriela Zanfir si are ca subiect de analiza cauza Delfi c. Estoniei care ridica problema raspunderii portalurilor online de stiri pentru comentariile postate de cititori. Intrebarile care au facut obiectul acestei primei cauze aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului chemata sa examineze spinosul raport dintre libertatea de exprimare, discursul anonim pe Internet si rolul pe care un portal de stiri il joaca in acest scenariu au fost: Este un portal de stiri pe Internet responsabil pentru repararea prejudiciului cauzat unei persoane de comentariile postate anonim de cititorii sai? Poate fi considerat un portal online de stiri ca avand aceleasi obligatii precum un editor media clasic? Se poate considera ca o eventuala raspundere a portalului de stiri incepe chiar inainte de publicarea comentariilor? Este efi cient pentru persoana ale carei drepturi ale personalitatii au fost lezate sa solicite repararea prejudiciului de la utilizatorul-autor al unui comentariu defaimator?

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii iunie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof. Bogdan Aurescu.
 
Dreptul afacerilor

Articolul Regimul juridic al contractului de comision in lumina noului Cod civil, semnat de lector univ. dr. Andreea-Teodora Stanescu, propune spre analiza contractul de comision sub toate aspectele sale: sediul materiei, aspecte de drept tranzitoriu, calificarea unui contract drept contract de comision, partile, incheierea contractului, caractere juridice, efecte, raspunderea fundamentata pe nerespectarea contractului si incetarea contractului.

Articolul Particularitati ale contractelor de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, semnat de drd. Laura-Valeria V. Malinetescu, isi propune intr-o prima faza sa realizeze o scurta si punctata analiza juridica a contractelor de furnizare de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale care stau la baza derularii relatiilor contractuale – motoare ale sistemului de asigurari sociale de sanatate – in raport cu contractul de furnizare astfel cum acesta este definit si reglementat prin noul Cod civil5, si a institutiilor juridice – cesiunea de creanta si ipoteca asupra creantelor, pentru ca ulterior sa se poata concluziona cu privire la opozabilitatea acestora in fata caselor de asigurari de sanatate.

Drept privat

Articolul Consideratii privind calitatea procesuala in litigiile dintre consumatori si profesionisti, semnat de lector univ. dr. Madalina Dinu, releva faptul ca specificul litigiilor ce implica profesionistii a determinat adoptarea de catre legiuitor a unor reguli procedurale specifice privitoare la calitatea procesuala activa ori pasiva. Aceste reguli speciale sunt in realitate derogari de la aspectele legale in litigiile ce nu implica profesionisti si au ca efect posibilitatea introducerii unor actiuni cu un cadru procesual extins, o extindere a efectelor hotararii judecatoresti in cadrul actiunilor colective, facilitati in ceea ce priveste taxele judiciare de timbru, respectiv un regim derogator in privinta cheltuielilor de judecata.

Drept public

Articolul Diplomatia parlamentara in statele membre ale Uniunii Europene. Aspecte de drept comparat, semnat de dr. Marian Enache, ofera o analiza detaliata a conceptului de diplomatie parlamentara ca instrument principal de infaptuire a relatiilor internationale ce reprezinta ansamblul mijloacelor si activitatilor specifice utilizate de un stat pentru realizarea politicii externe. Articolul cuprinde si o analiza comparativa intre diplomatia parlamentara si cea guvernamentala prin evidentierea avantajelor, criticilor sau a capcanelor pe care le presupune diplomatia parlamentara. Nu in ultimul rand, analiza de drept comparat la nivelul statelor Uniunii Europene constituie un punct de interes major pentru cititor.

Drept penal

Articolul Excesul neimputabil si circumstanta atenuanta a provocarii, semnat de conf. univ. dr. Cristina Rotaru, trateaza problema supusa discutie din punct de vedere jurisprudential, fiind supuse analizei numeroase hotarari ale instantelor din Romania.  In practica judiciara se retine de multe ori incidenta textului privind circumstanta atenuanta a provocarii prin invocarea faptului ca atacul nu prezenta un pericol grav pentru valorile ocrotite sau a faptului ca atacul nu mai era unul actual, fara a se face o analiza a valorii amenintate si a celei lezate, a aspectului daca atacul mai era unul in desfasurare sau unul consumat.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CJUE, IPI – mai-iunie 2015.

In cadrul rubricii Instrumente, conf. univ. dr. Titus Corlatean face o incursiune in jurisprudenta CEDO, cu accent asupra executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului privind Romania in materia imobilelor nationalizate, fiind supuse analizei cauzele: Brumarescu contra Romania, Maria Atanasiu si altii contra Romaniei, Preda si altii contra Romaniei.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
Numarul din luna august al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Detalii tehnice
Data aparitiei23 oct. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista