Numarul din luna septembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta, care au rolul de pregatire pentru perioada de intensa activitate juridica din toamna.
Editorialul din acest numar este semnat de dna. Catrinel Brumar, Agentul Guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care ne vorbeste despre necesitatea unui Dictionar de Drepturile Omului, mai ales acum „in contextul actual, in care drepturile omului, protectia si promovarea lor sunt un subiect de interes fundamental”. Editura C.H. Beck are in pregatire un volum care, sub forma exhaustiva si ordonata a unui dictionar, ofera explicatiile esentiale ale termenilor cu care opereaza protectia drepturilor omului. Volumul este adnotat cu jurisprudenta CEDO (1957-2013) si este gandit si scris de practicieni pentru a sprijini demersul tuturor acelora care militeaza pentru o ameliorare constanta a protectiei drepturilor omului sau care aplica normele in materie, pentru a le oferi, daca nu intotdeauna un raspuns la o intrebare pe care o formuleaza, cel putin elemente care sa sprijine o mai precisa enuntare a respectivei intrebari.
In cadrul rubricii Dialoguri Profesorul Valeriu Stoica face o incursiune in lumea dreptului caracterizata prin fidelitate, integritate si curaj: „Orice domeniu este ca un caleidoscop. Are multiple fatete. Daca privesti dreptul dintr-o singura perspectiva, o sa vezi o anumita fateta. Dar riscul este sa ai o viziune simplista. In momentul in care vezi cat mai multe fatete ale fenomenului, atunci pe de o parte te apropii de cunoasterea de ansamblu, iar pe de alta parte, poti sa mergi si in profunzimea acelui fenomen”.
In continuare veti putea citi Decizia nr. 747 din 29 iunie 2013 a Consiliul UNBR (cu caracter interpretativ) despre aplicarea corecta a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata si ale art. 32 si 37 din Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 64/03.12.2011, cu modifi carile si completarile ulterioare si Art. 41 din Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – INPPA.
Curierul legislativ subliniaza cele mai importante acte normative din perioada 1 - 30 septembrie 2013, in domeniile: organizare judecatoreasca, reglementari fiscale, administratie, drepturi, recursuri in interesul legii admise si decizii CEDO publicate in Monitorul Oficial.
Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunii iulie 2013, realizate de Daniela Ivan, respectiv de Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. In cadrul acestei rubrici puteti citi si rezumatul Hotararea Marii Camere a CEDO in cauza Sindicatul „Pastorul cel Bun” c. Romania.
Dreptul afacerilor
Rubrica cuprinde:
- comentariul Hotararii nr. 26 din 2 martie 2012 a Curtii de Arbitraj Comercial si Maritim de pe langa Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, semnat de dna. Georgeta Maxim. Comentariul critic adus deciziei vizeaza: societati pe actiuni, alegerea Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ, administratorii in functie care nu sunt reconfirmati prin vot cumulativ in noul consiliu de administratie sunt considerati revocati, mandatul lor incetand pe cale de consecinta. In dezacord cu hotararea rezumata, autoarea considera ca reclamantul nu avea dreptul la despagubiri pentru „revocarea fara just temei” din calitatea de administrator al paratei.
- articolul Modificarea unilaterala a contractului de transport semnat de dna. Aurelia Cotutiu. Principiul pacta sunt servanda obliga partile care si-au dat consimtamantul pentru incheierea unui contract ca, ulterior, nici una dintre ele sa nu modifice ori sa desfiinteze, prin vointa sa exclusiva, ceea ce se convenise prin acordul comun. Din ratiuni mai ales de natura economica, legea permite oricarei parti a contractului de transport de bunuri sa modifice conventia oricand, atat inainte de inceperea deplasarii mijlocului de transport spre destinatie, cat si in parcurs. Noua reglementare din Codul civil prilejuieste astfel o analiza a institutiei modificarii unilaterale a contractului de transport, comparativ cu cea anterioara.
Drept privat
Rubrica cuprinde:
- comentariul Decizia nr. 149 din 31 ianuarie 2011 a Tribunalului Valcea, Sectia comerciala si contencios administrativ fiscal, semnat de dna. Adriana-Ioana Pirvu. Comentariul vizeaza actiunea in revendicare, utilitatea expertizei tehnice si incidenta accesiunii imobiliare artificiale. S-a remarcat o tendinta generala a instantelor din tara de a respinge actiunile de anulare a certificatelor de atestarea dreptului de proprietate, actiuni ce au fost introduse fara respectarea procedurilor administrative preliminare.
- articolul Reglementarea prezumtiilor in Noul Cod de procedura civila semnat de dl. Traian-Cornel Briciu. In literatura s-a apreciat ca prezumtiile nu sunt mijloace de proba, fiind simple rationamente. In alte cazuri, s-a apreciat ca, cel putin in cazul prezumtiilor legale, ar trebui sa se recunoasca caracterul de proba indirecta. Toti autorii insa au recunoscut valoarea prezumtiilor in economia procesului civil, acestea permitand stabilirea in mod indirect a unor situatii de fapt dificil sau imposibil de probat pe cale directa.
Drept public
Rubrica cuprinde articolul Necesitatea revizuirii Constitutiei Romaniei si puterile Adunarii Constituante derivate este semnat de dl. Cristian Ionescu. Dincolo de propunerile de revizuire a Constitutiei aprobate de Comisia parlamentara comuna, principala problema care se impune dezbatuta este cea a regimului politic, astfel cum acesta va fi configurat dupa aprobarea de catre Parlament si ulterior prin referendum national a propunerilor respective.
Drept penal
Rubrica cuprinde comentariul Sentintei nr. 872 din 23 mai 2011 a Judecatoria Bacau, Sectia penala si este semnat de dna. Andra-Roxana Ilie. Sentinta este una din primele si, in prezent, numeroasele condamnari ale unei persoane juridice pentru infractiuni de evaziune fi scala si deturnare de fonduri, potrivit Legii nr. 95/2006. Desi, in esenta, aceasta sentinta este corecta avand in vedere probele din dosar, ea comporta totusi numeroase deficiente in ceea ce priveste aplicarea legii in timp si aplicarea pedepsei amenzii.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – iunie 2013.
In rubrica de Instrumente veti regasi un articol dedicat Determinarii competentei jurisdictionale potrivit Regulamentului (CE) nr. 44/2001, semnat de dna. Alina Letia. Regulamentul preia in mare parte prevederile Conventiei de la Bruxelles din 1968, astfel incat jurisprudenta creata de Curtea Europeana de Justitie in temeiul Conventiei este preluata si „castigata” Regulamentului, devenind un instrument juridic veritabil in aplicarea prevederilor acestuia.
Ca in fiecare numar revista se incheie cu un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.