Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 9/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice,

Numarul din luna septembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
 
Editorialul din acest numar este semnat de prof.dr. Gabriel Andreescu si are ca subiect de analiza modificarile aduse de Legea antilegionara (nr. 217/2015). O cautare pe Google in luna septembrie 2015 cu termenul cheie „legea antilegionara” indica circa 140.000 de postari, iar pentru „Legea 217 din 2015”, peste 210.000. Sunt cifre mari, care sugereaza cat s-a ridicat, „peste noapte”, interesul pentru actul normativ. Este interesant ca adoptarea normei juridice pe care acum Legea nr. 217/2015 vine sa o amendeze, O.U.G. nr. 31/2002, trecuse la momentul respectiv aproape neobservata. Articolul discuta daca adaugirile si schimbarile noii legi sunt atat de mari incat sa explice diferenta de atitudine a opiniei publice.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna iulie 2015, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale si decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie corespunzatoare perioadei iunie-iulie.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare intervalului iulie-august 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizat termenul de formulare a cererii pentru recuperarea sumelor platite angajatilor cu titlu de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Dreptul afacerilor

Articolul Calificarea unui acord de vointe drept contract de agentie, semnat de lector univ. dr. Andreea-Teodora Stanescu, propune spre analiza contractul de agentie din perspectiva obiectului si a formelor operatiunii juridice de agentie care presupun indeplinirea a 2 categorii de conditii. Autorul concluzioneaza ca in masura in care cel putin una dintre conditii nu este indeplinita, partile acordului de vointe nu au incheiat un contract de agentie. Este posibil ca acestea sa fi incheiat un contract de mandat cu reprezentare, a unui contract de mandat fara reprezentare sau a unui alt contract.

Drept privat

Comentariul Deciziei nr. 843/17.03.2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia a II-a civila, privind competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a judeca recursuri si controlul jurisdictional ierarhic, semnat de judecator Gabriel-Sandu Lefter. In opinia autorului comentariului, decizia rezumata creeaza oportunitatea discutarii unui aspect legat de competenta Inaltei Curti de Casatie
si Justitie de a judeca recursuri, respectiv daca, fiind instanta de drept comun in solutionarea recursurilor, Inalta Curte ar trebui sa solutioneze toate recursurile pentru a caror rezolvare nu este stabilita in mod expres competenta unei alte instante.

Articolul Aplicarea in timp a legii de procedura civila prin prisma calificarii naturii juridice a actiunii in justitie, semnat de judecator Adrian-Daniel Buz, aduce in discutie situatii intalnite in practica instantelor judecatoresti in care determinarea Codului de procedura civila aplicabil spetei depindea exclusiv de modul in care instantele calificau natura juridica a actiunii cu care erau sesizate, indiferent de data introducerii actiunii in justitie.

Drept public

Articolul Este sau nu justificata reglementarea concesionarii bunurilor din domeniul privat alaturi de concesionarea bunurilor din domeniul public?, semnat de asist.dr. Catalina Dinu. Autoarea propune o analiza pentru determinarea regulii in prezent, cel putin sub aspectul reglementarii existente, cu atat mai mult cu cat inconsecventa legislatiei romanesti in materie si imposibilitatea
adaptarii sale integrale la transformarile survenite amana raspunsul la aceasta controversa.

Drept penal

Articolul Principiul ne bis in idem. Compatibilitatea art. 54 din Conventia Schengen cu art. 50 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, semnat de lector dr. Daniel Nitu, trateaza unul dintre principiile fundamentale ale dreptului penal, fiind actualmente reglementat in toate legislatiile interne ale statelor democratice, consacrat de asemenea si de numeroase instrumente normative la nivel international si regional. Analiza este completata de Cauza C-129/14 PPU, Zoran Spasic care a avut la baza contestatia contra unei decizii de mentinere a efectelor unui mandat de arestare emis de autoritatile germane in privinta domnului Spasic, cetatean sarb, aflat la acel moment in stare de arest preventiv in Germania in temeiul mandatului respectiv.

Drept comparat

Articolul Privire comparativa a principiului non reformatio in peius in dreptul procesual civil si dreptul procesual penal, semnat de prof.dr. Gabriela Raducan si de Catalin-George Iosif-Ungureanu, constituie o analiza interdisciplinara a principiului non reformatio in peius. Acest principiu opereaza in egala masura, in procesul civil si in procesul penal, in privinta tuturor cailor de atac, indiferent ca acestea sunt ordinare sau extraordinare. Totodata, acest principiu este pe deplin aplicabil si in situatia exercitarii unor cai de atac sui generis (cerere de reexaminare, anularea ordonantei de plata etc.).

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CJUE, IPI – iunie-iulie 2015. Acest numar propune o rubrica noua dedicata jurisprudentei unor instante din Regatul Unit al Marii Britanii prin intermediul careia se incearca analiza principiilor convergente si divergente cu dreptul roman.

In cadrul rubricii Instrumente, dr. Viorel Tomescu face o evaluare critica a Mecanismului de Cooperare si Verificare – un perpetuum mobile in versiune UE. Din perspectiva autorului MCV ridica serioase semne de intrebare atat prin prisma eficientei, in sine, a Mecanismului, cat si a soliditatii fundamentelor juridice invocate, inclusiv prin prisma prevederilor relevante ale Tratatului de la Lisabona, pentru a nu mentiona considerente mai generale de ordin politic si moral.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei08 dec. 2015
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Curierul Judiciar Nr. 10-2015
Indisponibila
Curierul Judiciar, Nr. 11/2015
Indisponibila
Drept civil. Persoanele - Nicolae, Rizoiu, Ilie, Bicu
Indisponibila
Curierul Fiscal Nr. 12/2015