Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

Curierul Judiciar, Nr. 9/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Numarul din luna septembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.
 
Editorialul din acest numar este semnat de dl. prof. Alexandru Boroi impreuna cu dl. Ion Rusu si dna. Minodora-Ioana Rusu si vizeaza obligativitatea transpunerii in legea romana a dispozitiilor instrumentelor juridice adoptate la nivelul Uniunii Europene in domeniul cooperarii judiciare in materie penala. In vederea asigurarii unui cadru legislativ coerent in acest domeniu, Romania a adoptat inca din anul 2004 o lege speciala in domeniu, respectiv Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala. Pe langa modificarea si completarea legii speciale (ultima modificare fiind introdusa prin adoptarea Legii nr. 300/2013), legiuitorul roman a introdus in ultimul timp si o alta procedura de transpunere a actelor normative europene in legea interna, respectiv adoptarea unor acte normative speciale, cum este cazul Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protectie, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din perioada 1 mai - 30 iunie 2016, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii iunie 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Dreptul afacerilor

Articolul Prezumtia de nevinovatie vs. prezumtia de legalitate in actiunile in suspendarea deciziilor Consiliului Concurentei, semnat de avocat Germin Petcu. Autorul considera ca: „nu mai este necesar sa subliniem la randul nostru ca, in ultimii ani, actiunile in suspendarea deciziilor Consiliului Concurentei admise reprezinta exceptii ale unei stari de fapt ce se contureaza, mai degraba, intr-o veritabila regula. Dincolo de orice pro si contra aferente unei discutii pe marginea acestui subiect, in prezentul demers ne propunem sa abordam unul dintre argumentele in mod nejustificat trecute cu vederea, desi el este – cel putin in opinia noastra – de o semnificativa importanta, anume cel relativ la prezumtia de nevinovatie”.

Drept privat

Articolul Vanzarea cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii, semnat de avocat Mircea Dub, constituie o analiza ce are in vedere definirea notiunii de vanzare cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii, stabilirea naturii juridice a contractului de vanzare cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii, utilitatea, conditiile de valabilitate si particularitatile acestei varietati de vanzare.

Articolul Corelatia dintre Conventia de la New York privind prescriptia extinctiva in materia vanzarii internationale de marfuri si dreptul comun, intern, privind prescriptia, semnat de conf.dr. Cludiu-Paul Buglea, supune atentiei o tema generata de discutiile interesante purtate cu unii studenti de valoare ai Facultatii de Drept cu ocazia intalnirilor derulate prin intermediul examenului oral la disciplina Dreptul Comertului International. Autorul marturiseste: „Aceste discutii mi-au demonstrat o data in plus un lucru pe care de multe ori l-am afirmat, si anume faptul ca un student bun al facultatii noastre poate sa faca fata cu succes lumii practicienilor in ale dreptului”. Scopul acestui articol, nu este in niciun caz acela de a prezenta reglementarea din Codul civil si nici pe aceea din Conventie, ci se va limita exclusiv la a incerca sa surprinda aspecte ce tin de corelarea dintre cele doua instrumente legislative, corelare extrem de necesara in practica, acolo unde este vorba despre un raport juridic extrem de important, cum este cel izvorat din contractul de vanzare internationala de marfuri, sub aspectul prescriptiei dreptului la actiune.

Articolul Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului de intreprinderi, unitati sau parti de intreprinderi sau unitati. Sinteza reglementarii europene si nationale si a jurisprudentei CJUE, semnat de judecator Razvan Anghel, propune o analiza inedita a jurisprudentei CJUE care are relevanta din perspectiva obligatiei instantelor nationale de a interpreta dreptul national in conformitate cu dreptul Uniunii Europene, dar si in analiza modului de transpunere a Directivei in dreptul national.

Drept public

Articolul Interesul in litigiile de contencios administrativ. Dihotomia „interes legitim privat – interes legitim public”. Distinctia „interes public – interes general”, semnat de avocat Razvan Nanescu, invita cititorul la o incursiune in argumentarea doctrinara si cea izvorata din practica privind apartenenta la dreptul procesul civil sau de drept administrativ a notiunii de interes. Articolul este construit pe analiza aparitiei notiunii si evolutiei doctrinare prin raportare la diferitele legi ale contenciosului administrativ roman, diferentierea de notiunea de „interes” din dreptul procesual civil, diferentele dintre autorii francezi si autorii romani ce deriva din diferentele de sistem juridic, erorile de interpretare in operarea in sistemul roman cu sensurile „franceze” ale notiunii de „interes”, erorile de operare in prezent cu sensuri vechi ale notiunii ce nu mai corespund de lege lata, precum si pe problemele concret intalnite in practica.

Drept penal

Articolul Infractorii si victimele in cyberspatiu, semnat de lector dr. Adrian-Cristian Moise, propune cititorului analiza infractiunii savarsite in cyberspatiu, cu detalierea celor doua parti implicate: infractorul si victima, tinand cont de faptul ca exista mai multe diferente intre criminalitatea care se savarseste in cyberspatiu si criminalitatea traditionala, atat in comiterea infractiunilor, cat si referitor la investigare, iar acest lucru se datoreaza, in primul rand, dezvoltarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Interesanta este clasificarea cuprinzatoare propusa de autor a infractorilor si a motivatiei acestora, dar si a victimelor care cad in aceasta capcana a internetului. Autorul concluzioneaza ca „Fenomenul criminalitatii informatice este un fenomen viu intr-o continua dezvoltare si diversificare ca urmare a dezvoltarii continue a tehnologiei informatiei si comunicatiilor care genereaza in mod continuu noi aplicatii si dispozitive, permitand infractorilor sa-si diversifice modurile de operare si sa-si creeze noi oportunitati in savarsirea infractiunilor informatice”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI, IRUMB – aprilie-mai 2016.

In cadrul rubricii Instrumente, dr. Marius Radu aduce in discutie o tema interesanta si cu puternice valente practice, ce vizeaza actele Consiliului, ale Comisiei si ale Bancii Centrale Europene ca titluri executorii. Sunt avute in vedere elemente ce tin de reglementare si forta obligatorie, procedura de executare, precum si prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.

In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul Ce legatura poate exista intre bucse, pivoti, amortizoare si justitie?

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei20 dec. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
DIN ACEEASI CATEGORIE - Periodice