Cazuistica daunelor morale – privita din perspectiva practica, dar si teoretica – reprezinta o provocare continua pentru instantele de judecata si pentru justitiabili.
Prin rasfoirea paginilor acestei lucrari, va propun o incursiune interesanta prin jurisprudenta recenta a daunelor morale. Din ratiuni de spatiu, am structurat lucrarea in doua volume, in cuprinsul carora problematica daunelor morale este prezentata atat din perspectiva Codului civil din 1864, cat si din cea a noului Cod civil, tinand cont de faptul ca modalitatea de reglementare a raspunderii civile delictuale in actualul Cod civil este similara cu cea din Codul anterior.
In selectia hotararilor judecatoresti am urmarit in mod deosebit evidentierea domeniilor variate in care pot fi solicitate si acordate daunele morale, precum si a aspectelor practice cu privire la conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie, raspunderea comitentului pentru fapta prepusului sau raspunderea proprietarului pentru paza lucrului/animalului, criteriile de cuantificare a prejudiciului, dar si cazurile de inlaturare a raspunderii.
Primul volum include spete referitoare la posibilitatea de a obtine daune morale, ca urmare a exercitarii abuzive a dreptului de petitionare, a libertatii de exprimare, a libertatii presei, in situatia existentei culpei medicale sau in cazul neindeplinirii obligatiilor legale de vaccinare a personalului medical sau de solutionare a notificarilor formulate in temeiul Legii nr. 10/2001. Volumul al doilea analizeaza probleme de actualitate cu privire la angajarea raspunderii civile delictuale a conducatorului auto si a asiguratorului in cazul accidentelor rutiere, raspunderea statului si a institutiilor publice pentru erorile judiciare produse in procesele penale sau in alte procese si neregularitati in activitatea de legiferare, judiciara si de punere in executare.
Dorina ZECA, Judecator la Curtea de Apel Bucuresti
ISBN Vol. 1: 978-606-27-0485-8
ISBN Vol. 2: 978-606-27-0486-5