Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dimensiunea criminologica a criminalitatii din cyberspatiu. Editia a 2-a

ISBN/ISSN: 978-606-18-0980-6
Editura: C.H. Beck
64,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Criminalitatea din cyberspatiu (cybercrime) a devenit o problema globala care afecteaza toate tarile lumii. Criminalitatea din cyberspatiu reprezinta un termen vast si generic care se refera la comportamentele ilicite, comise prin intermediul computerelor si retelei de internet si care sunt incriminate ca si infractiuni. Criminologia este o stiinta cu individualitate proprie, destinata studierii cauzelor, starii si dinamicii fenomenului infractional, a criminalului, in scopul perfectionarii actului de justitie, a politicii de aparare sociala impotriva crimei si prevenirea acesteia. Criminologia in cyberspatiu este stiinta care se ocupa cu studiul etiologiei infractiunilor care se savarsesc in spatiul virtual si efectele acestor infractiuni in spatiul fizic. Spatiul virtual (cyberspatiul) poate fi definit printr-o serie de elemente care ii confera caracteristicile unui spatiu cu mai multe dimensiuni (dimensiunea informationala, dimensiunea legala, dimensiunea infractionala, dimensiunea psihologica si dimensiunea sociala)

Lucrarea vine in completarea primei editii si propune lansarea unei dezbateri cat mai ample asupra analizei criminologice a criminalitatii din spatiul virtual pentru a contribui la imbunatatirea abordarii interdisciplinare a problemei, din punctul de vedere al criminologiei, dreptului penal, criminalisticii, sociologiei si al psihologiei.
Ca elemente de noutate, se introduc si se analizeaza pe larg notiuni noi, referitoare la infractorii si victimele din cyberspatiu, cum ar fi cyberbullying-ul ca si forma de hartuire in mediul online comisa de/impotriva minorilor, cyberlaundering-ul (spalarea de bani prin intermediul computerelor si a retelei Internet), cyberwarefare-ul (razboiul cibernetic) care se refera la conflictul bazat pe reteaua internet si care implica efectuarea unor atacuri motivate politic asupra informatiei si a sistemelor informatice.
De asemenea, lucrarea cuprinde cele mai recente acte normative adoptate in domeniul criminalitatii din cyberspatiu la nivel national si unional.

Recomandarea specialistilor
Contributia originala pe care lucrarea o aduce in domeniul temei cercetate este semnificativa, autorul reusind sa prezinte si sa analizeze in mod unitar la un inalt nivel stiintific principalele probleme referitoare la cercetarea criminologica a criminalitatii din cyberspatiu: impactul social al Internetului, conceptul de criminologie in cyberspatiu, teoriile explicative ale cauzalitatii fenomenului criminalitatii in cyberspatiu, perfectionarea legislatiei nationale in domeniul criminalitatii informatice privita ca o reactie sociala impotriva acestui fenomen, prezentarea si analiza unor tipologii de infractori cibernetici si a unor categorii de victime din cyberspatiu si prezentarea unor masuri de prevenire si combatere a criminalitatii informatice.
Profesor universitar emerit doctor Emilian Stancu

Dimensiunea criminologica a criminalitatii din cyberspatiu. Editia a 2-a cuprinde
        o guvernarea Internetului din perspectiva dreptului Internetului
        o teorii explicative ale societatii informationale
        o conceptul de criminologie in cyberspatiu
        o psihologia in cyberspatiu
        o legislatia nationala si europeana in domeniul criminalitatii din cyberspatiu
        o analiza si comentariul unui set de decizii ale instantelor romane, dar si europene incidente in materie
        o aspecte de drept comparat privind criminalitatea in cyberspatiu in unele state din Uniunea Europeana
        o profilul hackerului din cyberspatiu
        o victimizarea copiilor in mediul online
        o grooming-ul in mediul online
        o cyberterrorism-ul
        o cyberlaundering
        o cyberstalking-ul
        o prevenirea si combaterea criminalitatii din cyberspatiu

Puncte forte
        o prezentarea unei imagini de ansamblu a notiunii de spatiu virtual (cyberspatiu) in toate dimensiunile sale
        o o structura bine ordonata ce confera o viziune limpede asupra temei abordate si care faciliteaza comunicarea ideilor catre cititor
        o analizarea normelor juridice nationale care incrimineaza infractiunile informatice in raport cu normele europene
        o analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile Coduri penale
        o abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura, in special la normele procesuale atat de drept intern, cat si de drept international
        o ample referinte bibliografice romane si straine

Despre autor
Adrian-Cristian Moise este doctor in drept, conferentiar universitar, avocat in Baroul Dolj si membru in diferite asociatii de criminologie si criminalistica din Romania si din strainatate.

Detalii tehnice
Data aparitiei22 apr. 2020
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini486
Editiea 2-a
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Infractiunile din sfera criminalitatii informatice. Editia a 3-a - Ionita

Infractiunile din sfera criminalitatii informatice. Editia a 3-a

Incriminare, investigare, prevenire si combatere
39,00 RON 39,00 RON
Indisponibila
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 13 ianuarie 2020

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 13 ianuarie 2020

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
35,00 RON