Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept electoral. Editia a 2-a, revazuta si adaugita

ISBN/ISSN: 978-606-673-991-7
Pret de coperta: 60,00 RON
60,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Drept electoral este conceputa mai intai ca instrument de lucru pentru studentii din toate ciclurile de invatamant superior – licenta, master, doctorat – din cadrul facultatilor de drept, stiinte politice, stiinte administrative, fiind o analiza a sistemului electoral roman actual in contextul democratiei constitutionale liberale semi-directe. Abordarea este inclusiv din perspectiva evolutiva si prin raportare atat la elemente de drept comparat, cat si la standardele elaborate la nivelul Consiliului Europei. Analiza este eminamente juridica, accentele de interdisciplinaritate fiind menite sa evidentieze specificul sistemului electoral roman, importanta si complexitatea dinamicii sale. Acestea sunt avute in vedere ca argumente pentru sustinerea necesarei recunoasteri a autonomiei dreptului electoral, a caracterului sau de ramura distincta de drept, care merita sa fie studiata ca atare in invatamantul superior.

Sistemul electoral nu se reduce la modalitatea de scrutin si influentele sale asupra diverselor componentele ale sistemului constitutional, ci implica drepturile politice electorale si alegerile, intelese ca proces a carui amploare depaseste organizarea si desfasurarea lor si stabilirea rezultatelor. Lucrarea este, asadar, structurata in patru titluri, in mod corespunzator necesitatii de a situa sistemul electoral in cadrul democratiei si, respectiv, imperativului abordarii tuturor componentelor sale: dreptul de a alege si de a fi ales, modalitatea de scrutin, organizarea si desfasurarea alegerilor.

In ceea ce priveste contenciosul electoral, data fiind complexitatea acestuia, prezenta lucrare trateaza doar principiile articularii sale si aspecte punctuale, urmand ca analiza in detaliu si pe un spatiu extins sa fie realizata intr-un volum viitor, aflat deja in pregatire.

Viziunea propusa este centrata pe caracterul esential al sistemului electoral in constructia puterii in stat, la nivel national si local, fiind tratate si alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European. De calitatea conceperii si aplicarii cadrului normativ depinde in foarte mare masura calitatea democratiei si a exercitiului puterii, influentat considerabil de sistemul electoral. Volumul de fata detaliaza aspectele care trebuie imbunatatite, fara a neglija progresele punctuale realizate cu ocazia modificarii, in 2015, a legislatiei privind alegerile parlamentare si locale din Romania.

Totodata, lucrarea se adreseaza si doctrinei si practicienilor dreptului electoral, dreptului constitutional si administrativ, aspectele teoretice fiind complementarizate de raportarea constanta si critica la jurisprudenta constitutionala in materie, ceea ce este de ajutor in aprofundarea cunoasterii in acest domeniu, necesara consolidarii practicii democratice.

In Romania lipseste un Cod electoral, nevoia codificarii fiind afirmata din ce in ce mai pregnant in ultimii ani de catre Curtea Constitutionala, autorii de specialitate, practicieni si Autoritatea Electorala Permanenta. Unii actori institutionali si de la nivelul societatii civile, precum si membri ai mediului academic invoca necesitatea reformei electorale. In acest context, prezentul volum contribuie, inclusiv prin solutii propuse, la dezbatere in vederea conceperii de masuri adecvate specificitatii societatii romanesti si a sistemului constitutional, concordante cu exigentele internationale.

Nu in ultimul rand, volumul de fata, care are la baza lucrarea cu acelasi titlu din 2010, insa amplu revizuita si adaugita, este un instrument de educatie electorala si civica, in spirit liberal, fara de care practica electorala nu poate sustine exercitiul democratic efectiv si autentic.

Despre autoare:
Elena Madalina Nica este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova si membru fondator al Centrului de Cercetari Juridice Fundamentale, care isi desfasoara activitatea incepand cu anul 2007 sub egida Academiei Romane.

Detalii tehnice
Data aparitiei08 feb. 2017
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini560
Editiea 2-a
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Drept electoral - Iancu

Drept electoral

Editie revizuita si completata
49,00 RON