Lucrarea "Drept international umanitar. Dreptul conflictelor armate. Dreptul razboiului" face referire la eliminarea razboaielor, acestea fiind un ideal peren al omenirii greu de atins.
De aceea, in lucrarea de fata, am folosit termenul de drept international umanitar, pentru a dovedi constanta si a nu deruta pe cititori. Consideram ca utilizarea oricaruia din cei patru termeni este cat se poate de corecta, daca insumeaza ansamblul regulilor de drept de natura cutumiara sau conventionala, aplicabile in caz de conflict armat, international sau neinternational, relatiilor dintre state, ca subiecte de drept international si, care se refera la fortele implicate, desfasurarea operatiunilor si a metodelor de lupta armata, utilizarea armamentelor si a tehnicilor militare, precum si la protectia victimelor, directe si indirecte ale razboaielor.
Volumul de fata a fost elaborat din nevoia de a pune la dispozitia celor interesati un pachet de informatii care sa initieze in acest domeniu pe studenti, dar sa ofere si o baza stiintifica pentru cei ce doresc sa aprofundeze, modul in care principiile, standardele si institutiile dreptului international public, organizatiile interguvernamentale si neguvernamentale, protejeaza victimele conflictelor armate, intr-o lume globalizata, complexa si contradictorie.