Lucrarea se diferențiaza prin structurarea concisa a teoriei si exemplificarea, cu practica judiciara din domeniu, a ideilor teoretice expuse. De asemenea, seturile de intrebari recapitulative, tip grila si sinteza, de la sfarsitul fiecarui titlu contribuie la evaluarea proprie a cititorului la nivelul de exigente cerut la examenele de profil, si permit formarea abilitatilor necesare in vederea rezolvarii testelor de admitere in posturi/functii de profil.
Lucrarea reprezinta o analiza structurata si sistematizata a principalelor institutii de drept procesual penal, asa cum sunt ele reglementate in Codul de procedura penala, fiind avuta in vedere si tematica solicitata la examenele de licenta, admitere in magistratura sau avocatura, de promovare in functii de executie a magistratilor, sau la examenul de capacitate al magistratilor stagiari, respectiv de definitivat al avocatilor stagiari.
La elaborarea lucrarii au fost luate in considerare ultimele modificari ale Codului de procedura penala aduse prin Legea nr. 27/2012 in materia prescripției, Legea nr. 63/2012 privind confiscarea extinsa, si Legea nr. 28/2012 privind valorificarea bunurilor mobile sechestrate, deciziile Curții Constituționale de admitere a excepțiilor de neconstituționalitate, deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justiție pronunțate in recursuri in interesul legii, precum si hotarari relevante ale Curtii Europene a Drepturilor Omului inmaterie.
In esenta lucrarea urmareste sistematizarea si sintetizarea opiniilor sau solutiilor concordante exprimate in literatura de specialitate romana si straina in materie procesual penala, adica ceea ce ramane in bagajul de cunostinte al cititorului dupa lecturarea miilor de pagini de doctrina si jurisprudenta.