Ca titular al catedrei de "Drept penal" si "Procedura penala", simteam obligatiunea de a adauga la lucrarile mele de drept penal si o lucrare mai ampla de procedura penala. Pasiunea si interesul pentru stiinta dreptului penal material nu m-au putut face sa uit de sora ei: procedura penala. Ba chiar studiul dreptului penal material m-a ajutat si stimulat la studiul procedurii penale. De sigur, aceste doua ramuri ale dreptului penal au un latifundiu foarte intins, pentru stapanirea caruia se cer eforturi foarte intetite. Dar acestea sunt usurate de inrudirea structurala si finalitatea comuna a acestor doua ramuri de drept. Dupa incheierea acestei lucrari, dedicata procedurii penale sau dreptului procesual penal, imi voi concentra activitatea iarasi in domeniul dreptului penal material, urmand sa inlocuiesc in deosebi lucrarea "Dreptul penal, Partea generala", azi epuizata, adaptand-o noului cod penal.
Partea introductiva formeaza obiectul acestui volum si cuprinde chestiuni ce nu privesc continutul, substanta, anatomia procedurii penale, ci se refera la elemente, raporturi externe, in afara procesului (caracterele procedurii penale sau ale dreptului procesual penal, raporturile sale, evolutia sa istorica, interpretarea si aplicarea legii de procedura penala). Astfel, nu este vorba de normele in sine, care disciplineaza procesul penal, de institutiile sale si componenta sa, de expunerea acestora, ci de ratiunea, rolul, caracterul, ambianta procedurii penale si de modul de functionare si aplicare a respectivelor norme procedurale. Din "Partea introductiva" se cunosc regulile privitoare la legalitatea normei de procedura, la interpretarea si aplicarea ei; asa incat se zice, ca dispozitiunile, regulele din Partea introductiva sunt un fel de indreptar, un fel de lege, sau un fel de constitutie a legii penale sau de procedura penala.
In "Partea introductiva" tratam si principiile fundamentale ale dreptului procesual penal si sistemele procedurale penale, deci fundamentul stiintific al dreptului procesual penal.
Importanta deosebita a "Partii introductive" consta in faptul, ca ea ne infatiseaza permanentele, constantele dreptului procesual penal. Iar principiile si sistemele sus amintite formeaza tezaurul dreptului procesual penal. Aceste constante si aceste principii sau sisteme mai au si o valoare, am putea zice, universala.
In tratarea materiei a trebuit sa tin seama de cerintele si nevoile a diferite categorii de cititori: studenti, doctoranzi, magistrati si avocati, precum si alte cercuri de juristi, si sa ma straduiesc a le satisface pe toate, dupa putinta, in aceiasi lucrare.
De aceea trebue sa precizez chiar in acest loc, ca pentru examenul de licenta in drept nu se va cere intreaga materie din acest volum si din volumele urmatoare, ci numai elementele fundamentale, care vor fi de altfel aratate la cursuri, prin indicarea capitolelor respective. Si pentru acest examen, tot din acest volum se va putea invata si materia "Partii introductive" a Dreptului penal.
D-nii magistrati, avocati si alti juristi, vor putea gasi in aceasta lucrare verificarea si completarea cunostintelor lor.
Tin sa mai lamuresc, ca nu fiecare volum din lucrarea noastra va avea indice alfabetic special, ci ultimul volum va cuprinde un indice alfabetic general, prin care se va putea arata in mod concentric ramificatiile problemelor in volumele lucrarii noastre.
Cluj, la 8 Noemvrie 1946.
TRAIAN POP