Dreptul subiectiv civil de regres are o lunga traditie in spatiul juridic romanesc, de la aplicarea sa in mod izolat, potrivit obiceiului locului, pana la dobandirea unui caracter normativ, si a devenit in prezent indispensabil pentru realizarea unor obligatii civile.
Lucrarea cuprinde o parte generala, in care sunt analizate in mod detaliat evolutia, universalitatea, definitia si izvoarele regresului, clasificarea sa, raportul dintre regres si subrogatie, comparatia cu alte institutii juridice, precum si o parte speciala, in care au fost cercetate aplicatiile regresului in dreptul bancar, in dreptul asigurarilor, in dreptul societar si in operatiunile de vanzare succesiva. De asemenea, cercetarea cuprinde atat aspecte de drept procesual, cat si aspecte de drept international privat privind actiunea in regres.
Destinatarii acestei lucrari sunt cercetatorii, practicienii si studentii interesati de institutia dreptului subiectiv civil de regres si de aplicatiile sale practice.
Din cuprins
• Aspecte de teorie generala cu privire la regresul in dreptul afacerilor
• Aplicatii speciale ale regresului in domeniile dreptului afacerilor
- regresul in materie bancara
- regresul in dreptul asigurarilor
- regresul in dreptul societar
- regresul in cadrul operatiunilor de vanzare succesiva in raporturile de afaceri
• Aspecte de drept procesual. Actiunea in regres
- actiunea in regres
- aspecte de drept international privat
Puncte forte
• examinare riguroasa a dreptului de regres si a regresului in dreptul afacerilor din punct de vedere teoretic, procedural si aplicativ pe materii
• notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic
• abordare interdisciplinara
• ample referinte bibliografice
Despre autor
Claudiu Galu este doctor in drept si avocat in cadrul Baroului Bucuresti din 2004.