Elaborata dupa dispozitiile noului Cod civil, lucrarea de fata integreaza o serie de cercetari pregatitoare ale autorilor, materializate in articole publicate in reviste de specialitate, in comunicari stiintifice interne si internationale, precum si in teza de doctorat dedicata regimurilor matrimoniale, sustinuta la Institutul de cercetari juridice al Academiei Romane de catre coautoarea cartii.
Lucrarea nu se limiteaza la simple comentarii ale noii reglementari, ci realizeaza o analiza ampla a institutiilor dreptului familiei in configuratia stabilita, in principal, de noul Cod civil. Prezentarea este facuta intr-o maniera critica, fiind evidentiate atat progresele legislative aduse de noul cod, cat si o serie de lipsuri ale acestuia.
Ea cuprinde rezolvari noi, cu fundamentari proprii, pline de substanta. Sunt de remarcat si bogatele referinte istorice ori de drept comparat, mai ales in privinta divortului.
De asemenea, sunt citate numeroase lucrari din literatura de specialitate romana ori straina, hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, decizii ale Curtii Constitutionale, decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si ale altor instante judecatoresti nationale. Nu sunt ocolite nici problemele delicate ale dispozitiilor tranzitorii cuprinse in Legea nr. 71/2011, autorii expunand argumentat opiniile in legatura cu aplicarea in timp a noilor prevederi.
Noua editie surprinde nu numai modificarile legislative intervenite intre timp (in materia adoptiei, a actelor de stare civila etc.), ci si aspecte de jurisprudenta recenta ori probleme controversate din doctrina sau ridicate in procesul formarii profesionale a magistratilor.