La inceputul anului 2011, intr-un moment in care dreptul romanesc incearca sa se racordeze la principiile dreptului european prin rescrierea principalelor coduri juridice, autorii incearca sa atraga atentia spre un domeniu la fel de incitant, cu o evolutie fulminanta in ultimele doua decenii: dreptul finantele publice.
Acest volum, intitulat "Drept financiar", este prima parte a lucrarii "Dreptul finantelor publice", sub semnatura acelorasi autori, cadre didactice ale prestigioasei Facultati de Drept a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Volumul este structurat in patru sectiuni distincte si abordeaza succesiv finantele nationale, finantele locale, finantele asigurarilor sociale si finantele Uniunii Europene.
Dupa o prealabila introducere, in sectiunea consacrata finantelor publice nationale sunt analizate pe larg, printre altele, sistemul bugetar si procedura bugetara, problema stringenta a datoriei publice si a relatiilor cu organizatiile financiare internationale ori controlul financiar si fenomenul evaziunii si fraudei fiscale. Cu o evolutie spectaculoasa, domeniul finantelor publice locale este tratat pe larg de autori. Dincolo de analiza riguroasa a reglementarii nationale si a principalelor probleme juridice intalnite in practica judiciara si constitutionale, autorii abordeaza, intr-un veritabil spirit european, problematica autonomiei financiare a colectivitatilor locale si raportul dintre fiscalitatea locala si dreptul european, prin prisma jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Finantele asigurarilor sociale nu puteau fi ignorate, in conditiile in care contributiile sociale obligatorii, mai recent reinventate si introduse in Codul fiscal, asigura aproape o treime din veniturile bugetare anuale si genereaza probleme juridice dintre cele mai interesante. De o analiza distincta beneficiaza finantele publice ale Uniunii Europene, in contextul in care Tratatul de la Lisabona a redefinit unele dintre regulile bugetare la nivel european, iar Romania este, din 2007, unul dintre contributorii la bugetul Uniunii Europene.
"Dreptul financiar" este o lucrare care nu poate si nu trebuie sa fie ignorata intrucat, pe de-o parte, ea ofera reperele necesare celor aflati la primul contact cu acest domeniu al dreptului si, pe de alta parte, se adreseaza profesionistilor domeniului, deopotriva practicieni si teoreticieni, cu probleme juridice dintre cele mai incitante.