…Si pentru ca toate acestea
Trebuiau sa poarte un nume,
Un singur nume...
Structurata pe sase capitole, cartea intitulata „Dreptul la nume. Jurisprudenta nationala si europeana” realizeaza o analiza istorica dar si evolutiva a ramurii de drept civil dedicate persoanei fizice in general, si a dreptului la nume, in special. Fiind rezultatul unui ample cercetari desfasurata pe mai multi ani, studiul isi propune sa contribuie la imbunatatirea cadrului doctrinar in aceasta materie, dar si sa raspunda la unele neclaritati pe care le poate genera aplicarea legii. Astfel, cartea „Dreptul la nume. Jurisprudenta nationala si europeana” nu trateaza doar dintr-o perspectiva istorica si evolutiva modul in care aceasta institutie isi gaseste utilitatea practica in viata de zi cu zi, ci si ofera raspunsurile necesare la problemele ivite deseori in practica judiciara si nu numai.
Pornind de la originea dreptului la nume si incheind cu reglementarile europene in materia dreptului la nume, cartea analizeaza in detaliu cele mai importante aspecte ale institutiei dreptului la nume, constituind un studiu dedicat atat celor care iau contact pentru prima data cu reglementarile din aceasta materie cat si pentru cei care doresc sa aprofundeze studiul privind dreptul la nume atat in legislatia nationala cat si in cea europeana.
Din cuprins
- originea dreptului la nume
- evolutia reglementarii dreptului la nume in sistemul juridic roman
- dreptul la nume. notiune. structura. continut. caractere juridice
- atribuirea numelui de familie
- atribuirea prenumelui
- modificarea numelui de familie
- mecanisme juridice de protectie a dreptului la nume
- jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia dreptului la nume
- jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in materia dreptului la nume
Puncte forte ale lucrarii Dreptul la nume:
- structura ce faciliteaza urmarirea ideilor expuse
- aspecte practice relevante
- analiza istorica si evolutiva a dreptului la nume
- ample referinte bibliografice
Despre autor
Oana-Nicoleta Retea este doctor in drept (2017), autoare a numeroase studii de specialitate publicate in reviste si volume ale conferintelor nationale si internationale.