Lucrarea este conceputa ca un instrument de lucru pentru studentii din toate ciclurile de invatamant superior – licenta, master, doctorat – din cadrul facultatilor cu profil juridic, dar si din cadrul celor care au ca disciplina de studiu legislatia mediului. Aceasta se adreseaza si doctrinei si practicienilor din domeniul dreptului mediului, aspectele teoretice fiind complementarizate de raportarea constanta si critica la jurisprudenta in materie.
Viziunea autorului
Nivelul la care se afla societatea este important, pentru ca o constientizare a nevoilor sale rezulta din acesta. Mai mult, fiecare nivel de evolutie atrage anumite reguli de conduita specifice care se transpun in norme juridice. Atat timp cat o societate este la un anumit nivel primar, implementarea anumitor norme juridice, importate de altundeva de cele mai multe ori, va fi defectuoasa si ineficienta, pentru ca atat societatea civila, cat si organele de conducere ale statului nu le vor intelege si nu le vor recunoaste importanta, pentru ca nu le pot asimila ca pe niste reguli de care au nevoie si care ii reprezinta. Nu este vorba ca normele juridice importate ar fi proaste ci, pur si simplu, facand o trimitere la notiunea de izvoare de drept in sens material, provin de la alte structuri, state sau societati omenesti care au alte necesitati si conditii materiale de existenta care le-au generat ca fiind indispensabile pentru ele.
Protectia mediului se afla „in competitie” cu alte doua nevoi ale populatiei: dezvoltarea economico-financiara si dezvoltarea societatii omenesti in sine. Rolul legislatiei este acela de a gasi acel punct de echilibru intre toate trei, fara a privilegia vreuna in defavoarea celeilalte.
Lucrarea incerca sa analizeze legislatia de mediu prin prisma acestor factori, nedorind a fi o simpla si seaca prezentare de norme juridice. Abordarea se doreste complexa si interdisciplinara, in tentativa de a prezenta unitar institutii care de cele mai multe ori sunt prezentate disparat, in legi sectoriale.
Din cuprins:
• Obiectul si notiunile specifice dreptului mediului
• Principiile fundamentale si izvoarele dreptului mediului
• Locul si rolul dreptului mediului in raportul juridic de dreptul mediului
• Principalele institutii cu atributii privind protectia mediului
• Sistemul procedural al evaluarii si autorizarii activitatilor cu impact asupra mediului
• Raspunderea civila delictuala in dreptul mediului
• Raspunderea contraventionala
• Raspunderea penala in dreptul mediului
Puncte forte:
• analiza pe larg a aspectelor de drept national si international referitoare la aspectele ce tin de dreptul mediului
• abordare interdisciplinara, realizand conexiuni intre diferite discipline, precum: dreptul mediului, drept civil, drept penal, drept constitutional, dreptul Uniunii Europene
• lucrarea este elaborata potrivit celor mai recente modificari legislative atat nationale, cat si europene
• contine jurisprudenta instantelor romanesti, dar si a CEDO
Despre autor:
Adrian Barbu Ilie este avocat, doctor in drept si lector universitar in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova.