Munca, spunea Voltaire, manuala sau intelectuala, innobileaza pe orice individ si-l pazeste de trei mari rele: de plictiseala, de viciu si de nevoi. Rolul muncii, efortul individual sau colectiv, este privit si analizat in raport de etapa istorica parcursa, fapt ce impune si reglementari legislative diferite, in concordanta cu tendintele si mentalitatile epocii.
Analiza reglementarilor legale in domeniul muncii este esentiala pentru a intelege institutiile fundamentale ale dreptului muncii, pentru a putea interpreta si aplica legislatia in vigoare, cu atat mai mult cu cat parcurgem o perioada de excesiva efervescenta legislativa, dinamism care, nu de putine ori, lasa loc ambiguitatilor, lacunelor si chiar erorilor din continutul unor acte normative.
Remodelarea permanenta a legislatiei muncii ii obliga pe juristi, in general, si pe doctrinari, in mod special, sa caute drumul spre evidentierea si aplicarea principiilor fundamentale de drept care ne ajuta sa gasim calea echilibrului, a echitatii si a adevarului. Nimic nu poate fi mai periculos pentru o societate decat nerespectarea acestor precepte. Prezenta lucrare este destinata cu prioritate studentilor facultatilor de drept si administratie publica, masteranzilor si doctoranzilor in domeniu, dar noi speram ca ea va reprezenta si un instrument util activitatii practicienilor, precum si teoreticienilor, cadre didactice si cercetatori, provocandu-i la exprimari de opinii care sa faciliteze intelegerea, interpretarea si aplicarea legislatiei muncii.