Dreptul muncii reprezinta o ramura a dreptului cu o dinamica extraordinara, cauzata atat de factori obiectivi, dar si subiectivi, legislatia muncii modificandu-se, in ultima perioada, intr-un ritm alert.
Astazi, dreptul muncii se afla la o rascruce de drumuri, modificarile survenite in legislatia muncii (Codul muncii – urmand, in noua forma, directia flexibilizarii raporturilor de munca, Legea nr. 62/2011 a dialogului social, Legea nr. 284/2010 si Legea nr. 283/2011 privind salarizarea in anul 2012, Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri) schimband radical viziunea asupra acestei materii.
Totodata, se preconizeaza, in viitorul apropiat, o defalcare a Legii nr. 62/2011 in mai multe acte normative si modificarea acelor aspecte din lege care nu s-au suprapus, in decursul acestei perioade, pe realitatile sociale.
In acest context, editia a II-a a cursului, fara a avea pretentii exhaustive, abordand institutiile fundamentale ale dreptului muncii si punand accent pe latura practica, concreta a acestuia, prezinta o utilitate certa pentru studenti, in special, dar si pentru practicienii in domeniu.