Teza de doctorat a doamnei Mona-Maria Pivniceru reprezinta o ampla monografie dedicata contractelor aleatorii, ce are la baza o documentare aproape exhaustiva (peste 1200 de trimiteri la subsol), constituind un reper important – pentru specialisti si practicieni – intr-un domeniu pana acum prea putin investigat.
Lucrarea tradeaza nu numai formatia didactica a autoarei, dar si pe aceea de practician, care a dobandit astfel deplina stapanire a tehnicilor juridice. Cunoscand foarte bine doctrina, urmarind cu atentie evolutia jurisprudentiala in materie, autoarea propune imbunatatirea legislatiei, prin formularea unor note critice indreptatite pe marginea Proiectului noului Cod civil.
Argumentarea tezelor propuse, enuntate fara ostentatie, este logica si intotdeauna ancorata la practica, iar ceea ce frapeaza este accentuata prudenta stiintifica a autoarei, care nu subestimeaza nici dificultatile cunoasterii, nici pe cele ale aplicarii legii. Remarcam, de asemenea, limpezimea si conciziunea scrierii, concludenta argumentelor bazate pe o bogata doctrina si jurisprudenta, limbajul clar si riguros stiintific, precum si stilul sobru si elegant; de aceea, lectura lucrarii captiveaza si fascineaza deopotriva.
Prof. univ. dr. Ovidiu Ungureanu
TITLUL I. Partea generala
Capitolul I. Elementul aleatoriu. Definire si ipostaze
Sectiunea I. Alea integrata in definirea legala a contractelor aleatorii
Sectiunea a II-a. Dihotomia elementului aleatoriu
Sectiunea a III-a. Elementul aleatoriu si modalitatile obligatiei: termenul si conditia
Sectiunea a IV-a. Mecanisme juridice de natura a corija dezechilibrul contractual si elementul aleatoriu
TITLUL II. Partea speciala
Capitolul I. Efectele juridice ale contractelor aleatorii prevazute de lege
Capitolul II. Efectele juridice ale contractelor devenite aleatorii prin vointa partilor
Sectiunea I. Efectele juridice ale contractului de intretinere
Sectiunea a II-a. Efectele juridice ale contractelor subsecvent aleatorii