Examinarea clinica in specialitatea O.R.L., spre deosebire de examinarea din majoritatea celorlalte specialitati chirurgicale, prezinta o particularitate legata de necesitatea iluminarii corecte a unor cavitati de dimensiuni mici in care trebuiesc evaluate structuri anatomice si mai mici. Din acest considerent, primii pasi pe care trebuie sa ii stapaneasca incepatorul sunt utilizarea corecta a sursei de lumina si a unor instrumente care sa ii permita obtinerea maximului de informatii clinice semnificative pentru stabilirea unui diagnostic.
Cartea de fata doreste sa reprezinte o abordare noua, sistematizata a examinarii O.R.L., defalcand fiecare manevra in gesturi izolate, ilustrate fiecare cu o fotografie sugestiva. Aceasta abordare este inspirata de experienta acumulata de autor in clinicile universitare din Germania, unde scopul instructorilor este de a furniza informatia cat mai concis si cu o utilitate practica maxima. Aceasta lucrare de tip manual de lucrari practice ofera mai putine informatii de ordin teoretic, ce ar putea fi obtinute dintr-o multitudine de alte surse, pe care studentii sunt incurajati sa le caute si sa le consulte, dar se axeaza pe explicarea in detaliu a manevrelor de examinare, punand accent pe corectitudinea miscarilor, prizelor asupra instrumentelor si iluminarii.
Lucrarea propune, de asemenea, o metoda obiectiva de notare a studentului, motiv pentru care la subcapitolul I.4. este prezentata fisa de notare pentru examenul practic la specialitatea O.R.L. Prin consultarea acestei fise, studentul poate sa puna accent pe cerintele specifice ale examinatorului, la fiecare proba in parte (priza instrumentarului, pozitionarea luminii, cursivitatea examinarii etc.) iar in caz de depunctare, va stii exact care este motivul acesteia. In acest fel, notarea se va face urmand niste criterii obiective foarte clare si nu va mai fi lasata la aprecierea subiectiva a profesorului.
Informatiile privind tehnica examinarii O.R.L. sunt completate de prezentarea succinta a principalelor examinari paraclinice si a interpretarii acestora, informatii pe care studentul de medicina sau tanarul rezident trebuie sa le cunoasca inainte de a formula un diagnostic. Interpretarea uneia din aceste examinari va completa nota primita de student la examenul practic, asa cum este explicat in cadrul fisei de notare de la subcapitolul I.4.
Ultimul capitol cuprinde o prezentare sistematizata a principalelor urgente intalnite in specialitatea O.R.L. si a atitudinii terapeutice corecte in aceste cazuri.
Aceasta a doua editie, revazuta si adaugita, aduce, pe langa corectarea unor mici erori aparute in prima editie si o prezentare mai bogata a principalelor metode paraclinice de investigare a patologiei O.R.L.
Destinata in special pregatirii studentilor facultatii de Medicina Generala sau Medicina Dentara, lucrarea se poate dovedi utila si medicilor rezidenti aflati in primii ani de pregatire, pentru acumularea unor baze informationale, baze pe care ulterior se poate cladi o viziune unitara asupra examenului clinic complet ce le va fi necesar in practica zilnica dar si in cadrul examenelor profesionale ce vor urma.
Bucuresti, 2020
Horia MOCANU
Medic primar O.R.L.
Doctor medicinale
Sef de lucrari
Doctor in Stiinte Medicale