Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Reduceri Hamangiu Black Friday 2024 - Editura Hamangiu

File din istoria invatamantului juridic la Cluj

ISBN/ISSN: 978-606-27-0936-5
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 60,00 RON
36,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

"Un cunoscut autor american scria candva ca Istoria e un ghid de navigatie in vremuri tulburi. Ea ne arata cine suntem si motivul pentru care suntem astfel. Nimic mai adevarat, chiar si atunci cand ne raportam la evolutia unei discipline universitare intr-un areal geografic restrans. Caci, fie vremurile mai mult sau mai putin tulburi, fiecare dintre noi simte din cand in cand nevoia de a privi spre ceea ce au fost si au facut cei care ne-au precedat.

De aceea, nu putem decat sa ne bucuram ca astazi, cu nu multa vreme inainte de a sarbatori un secol de drept predat in limba romana la Cluj, avem in fata o lucrare care incearca sa creioneze, cu pasiune si rigoare, evolutia invatamantului juridic din inima Transilvaniei incepand de la finele secolului al XVI-lea. Intr-adevar, inca de la infiintarea sa (1581), Colegiul major din Cluj – echivalent cu universitatile consacrate din Europa vremii – avea prevazute in structura trei facultati – teologica, filosofica si juridica.

Putem, astfel, spune, cu mandrie si fara teama de a gresi, ca la Cluj vom gasi cea mai indelungata traditie a studiilor juridice din tara, chiar daca, din pacate, nu ne putem mandri cu o continuitate de patru secole a acestei traditii, dat fiind ca, parafrazandu-l pe cronicar, si universitatile au fost si sunt sub vremuri, iar nu la carma vremurilor. Este insa meritul lucrarii de fata de a fi reusit sa scoata la lumina, temeinic si documentat, toate perioadele – insumand peste doua secole si jumatate – in care, intr-o forma sau alta, la Cluj s-a predat si s-a invatat dreptul.

De asemenea, lucrarea surprinde un alt aspect definitoriu pentru invatamantul superior juridic clujean. Indiferent de limba de predare – latina, germana, maghiara, romana – studiile de drept s-au desfasurat intr-un cadru multicultural si marcat de deschidere spre marile scoli juridice ale vremii. Aceasta particularitate explica, la randul ei, aplicarea traditionala a scolii de drept de la Cluj spre dreptul comparat.

Nu intamplator, la inceputul anilor 1920, profesorul Traian Pop, publica un veritabil tratat de Drept penal comparat, intr-o epoca in care in Europa occidentala abia se iveau zorii comparatismului juridic.

Nu in ultimul rand, autorul aduce in atentie numeroase elemente inedite – fapte, documente, marturii – care reusesc sa contureze o imagine fidela a vietii universitare clujene sub toate aspectele sale.

Redactata intr-un stil placut, lucrarea va constitui o lectura interesanta pentru juristi si istorici deopotriva, dar si pentru orice persoana interesata de evolutia invatamantului superior juridic din tara noastra."

Prof. dr. Florin Streteanu
Decanul Facultatii de Drept
a Universitatii Babes-Bolyai

Detalii tehnice
Data aparitiei02 oct. 2017
Categorie generalaVariae
Numar pagini194
Tip coperta210x297 mm, Carte cartonata