Preocuparea permanenta si finalitatea asteptata a ciclului acestor lucrari de jurisprudenta a Sectiei de contencios administrativ si fiscal sunt reprezentate de realizarea rolului constitutional fundamental ce revine Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit art. 126 alin. (3) din Constitutie, republicata, si anume de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale.
Selectarea deciziilor a fost facuta pornind de la necesitatea de a evidentia probleme de drept relevante – considerate astfel de colectivul de lucru – dezlegate la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reluand, pe de o parte, practica deja consacrata a instantei in situatiile in care se constata ca inca exista solutii contradictorii, iar, pe de alta parte, prezentand noi aspecte ale contenciosului administrativ si fiscal abordate si solutionate prin deciziile pronuntate.
O atentie deosebita a fost acordata deciziilor care contin solutii de principiu adoptate in plenul judecatorilor Sectiei, cum sunt cele referitoare la: exceptia de nelegalitate, evitarea dublei impuneri, regimul strainilor, termenul in care autoritatea publica emitenta a unui act administrativ nelegal poate sa solicite constatarea nulitatii acestuia etc.