Examinarea impreuna (in acelasi corp ideatic reprezentat de studiul de fata) a problematicilor generate de chestiunile vizand modificarea art. 56 lit. c) C.muncii a constituit modalitatea magistrala pentru a sublinia particularitatile acestui caz de incetare de drept a contractului de munca si, totodata, legatura sa functionala cu dreptul pensionarilor de a cumula pensia cu venitul profesional, recunoasterea si garantarea dreptului la trai decent si la demnitate a indivizilor, toate aceste aspecte decurgand dintr o analiza multiforma a chestiunii si indreptandu se fatalmente catre solutia contopirii intr un singur demers cognitiv de examinare juridica a problematicilor abordate.
Acest „panoptic” da prioritate ideii mai profunde a locului si rolului normativ al incetarii de drept a contractului individual de munca in cazul pensionarii in detrimentul unui examen analitic distinct ce ar fi presupus cate un studiu separat pentru fiecare din aspectele ce au facut obiectul fie al modificarii legislative, fie al statuarilor Curtii Constitutionale.
Din cuprins:
• Cazul celor care indeplinesc cerintele legale pentru pensionare pentru limita de varsta sau pentru invaliditate
• Examen critic al art. 56 lit. c) modificat prin Legea nr. 12/2015, al Deciziei Curtii Constitutionale nr. 759 din 23 noiembrie 2017 si al Deciziei Curtii Constitutionale C.C.R. nr. 387 din 5 iunie 2018
• Drept comparat (Franta, Italia)
• Analiza O.U.G. nr. 96/2018 si a Legii nr. 93/2019 privind aprobarea O.U.G. nr. 96/2018
Despre autor
Alexandru Athanasiu este Profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, membru al Comitetului Executiv al Societatii Internationale de Dreptul Muncii si Securitatii Sociale, coordonator al Centrului de Drept Social Comparat al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, membru al Comitetului European de Drepturi Sociale, membru al Academiei de Stiinte Juridice din Romania.