Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate

Autor: Teodor Manea
ISBN/ISSN: 978-606-27-1823-7
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 30,01 RON
25,50 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!
Descriere

Articolul 29 din Constitutia Romaniei consacra libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase, statuand ca acestea nu pot fi ingradite sub nicio forma si ca nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. Se pun, astfel, bazele constitutionale ale rationamentelor juridice care fac posibile stabilirea in mod definitiv a relatiei dintre Stat si Biserica si reglementarea tuturor aspectelor cruciale ale unuia dintre cele mai pregnante fenomene pe care societatea le-a cunoscut: religia si credintele religioase.

Desi Codul penal intrat in vigoare in 2014 dedica, in Partea sa speciala, un capitol infractiunilor contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate, din pacate, doctrina penala din Romania nu a acordat decat un interes marginal si limitat modului in care legiuitorul a ales sa protejeze relatiile sociale privind credinta religioasa a persoanei si pe cele care se formeaza in jurul fenomenului inevitabil al mortii. Tocmai de aceea, scopul acestei lucrari este de a umple un gol care se perpetueaza in mod nejustificat in literatura de specialitate din Romania de peste un secol, prin analizarea unor texte incriminatoare a caror importanta pare a fi fost subestimata.

Cartea este structurata in sapte capitole, intr-o maniera care sa permita oricarui cititor interesat sa o parcurga cu usurinta. Astfel, dupa analiza notiunilor elementare pentru intelegerea politicii penale in materia libertatii religioase, sunt prezentate cadrul normativ general international in materia libertatii religioase, modalitatea in care alte state au incriminat anumite atingeri aduse dreptului la libertatea religioasa, precum si cele patru infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate, prevazute in Codul penal roman la art. 381‑384, iar in final sunt prezentate in mod succint concluziile autorului.

Detalii tehnice
Data Aparitiei23 oct. 2021
Categorie generalaStudii si monografii
Numar Pagini150
Dimensiune145x205 mm
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE
-15%
In curand
In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

The appearance in law. L’apparence en droit
300,00 RON 255,00 RON
-15%
In curand
Admitere INM. Admitere magistratura. Drept penal. Drept procesual penal

Admitere INM. Admitere magistratura. Drept penal. Drept procesual penal

Culegere de teste pentru proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice
50,00 RON 42,50 RON
-15%
In curand
Traficul de fiinte umane si exploatarea persoanelor vulnerabile _ Teodor Manea, Giulia Sologon

Traficul de fiinte umane si exploatarea persoanelor vulnerabile

Aspecte de doctrina si practica judiciara
55,00 RON 46,75 RON