Monografia Infractiuni din domeniul afacerilor reia analiza din anul 2001 – realizata de autoare in cuprinsul tezei de doctorat elaborate sub coordonarea domnului Profesor dr. George Antoniu – cu privire la institutiile relevante pentru infractiunile din domeniul afacerilor, respectiv cu privire la actele de conduita incriminate prin Legea societatilor nr. 31/1990. Chiar daca actul normativ la care s-a referit analiza initiala a suferit modificari si a fost republicat, iar numerotarea textelor s-a schimbat, continutul incriminarilor a avut continuitate, astfel ca examinarea normelor juridice finalizata anterior este in continuare relevanta, atat in ceea ce priveste solutiile legislative adoptate in acea perioada sau cele la care s-a renuntat in prezent, cat si in privinta legii in vigoare.
Pe de alta parte, multe dintre actele normative adoptate in acea perioada de inceput si care au reprezentat baza analizei infractiunilor incriminate de Legea nr. 31/1990 au fost abrogate sau au fost modificate. Din aceasta perspectiva, lucrarea Infractiuni din domeniul afacerilor face referire atat la forma in vigoare a legilor, cat si, in notele de subsol, la forma in vigoare in perioada de pana la 1 iulie 2001 si la comentariul aferent acelui continut normativ de la data la care a fost finalizata analiza initiala. A fost mentinut comentariul initial pentru interesul actual al interpretarii legii (acolo unde textele nu au suferit modificari esentiale), dar si pentru interesul istoric al evolutiei legislative.
Dat fiind ca, de la intrarea in vigoare a legii si pana in prezent, infractiunile incriminate de Legea nr. 31/1990 au suferit relativ putine modificari in continutul lor, in general doar cu privire la subiectul activ ori privind modificarea sediului materiei (de exemplu, in cazul bancrutei frauduloase), cartea Infractiuni din domeniul afacerilor face referire la numerotarea actuala. Numarul articolelor care incrimineaza acte de conduita in frauda societatii sau prin abuz este limitat (12 articole), insa conduitele incriminate depasesc acest numar, fiecare articol avand incriminari distincte (peste 30 de incriminari care sunt imputabile mai multor categorii de subiecti activi ai raportului juridic penal de conflict).
In consecinta, pentru a usura intelegerea textelor de lege in evolutia lor din cei 33 de ani de la intrarea in vigoare a legii, au fost mentinute structura si continutul analizei din 2001, fiind mai intai stabilite conceptele incidente si apoi clarificate elementele comune incriminarilor, iar in ultima parte fiind evaluat elementul material distinct al fiecarei infractiuni.
Capitolul I. Dreptul economic si dreptul afacerilor. Notiuni introductive
Capitolul II. Infractiuni din domeniul afacerilor
Sectiunea 1. Aspecte introductive
Sectiunea a 2-a. Referinte de drept comparat
Capitolul III. Infractiuni la regimul societatilor
Sectiunea 1. Referinte generale
Sectiunea a 2-a. Trasaturi specifice