Lucrarea cuprinde practica judiciara relevanta in materia infractiunilor impotriva comertului electronic, reglementate de Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, precum si in materia infractiunilor contra confidentialitatii si integritatii datelor si sistemelor informatice si a infractiunilor informatice prevazute de Titlul III al Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Procesul de selectare a spetelor evidentiaza faptul ca, atat in cazul infractiunilor informatice, cat si in cazul celor indreptate impotriva comertului electronic (care se incadreaza in aceeasi sintagma, respectiv „infractiuni informatice”, in sens larg), jurisprudenta prezinta, in ceea ce priveste anumite chestiuni de drept – referitoare indeosebi la incadrarea juridica data faptelor –, un caracter vadit neunitar.
Problemele analizate sunt variate si privesc falsificarea si punerea in circulatie, detinerea de echipamente in vederea falsificarii, precum si falsul in declaratii in vederea emiterii sau utilizarii instrumentelor de plata electronica falsificate, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos si acceptarea acestora, accesul fara drept la un sistem informatic, modificarea sau transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, falsul informatic, frauda informatica, pornografia infantila prin sisteme informatice, precum si aspectele procesuale referitoare la competenta, probatoriu, latura civila, elementele de individualizare si pericolul social al faptei.
Culegerea cuprinde si un glosar cu termeni specifici domeniului informatic, care permite o intelegere facila a expresiilor de specialitate folosite.