Legislatia profesiei de avocat este o culegere de acte normative care se adreseaza in primul rand acelora care doresc sa acceada in profesia de avocat. In acest scop, in fiecare an publicam o noua editie prin care oferim candidatilor toate reglementarile necesare pentru pregatirea in vederea sustinerii examenelor.
In egala masura insa, culegerea este utila si pentru cei care sunt deja avocati, fiind incluse aici principalele acte de interes pentru profesie, precum cele privind emiterea, administrarea si utilizarea cardului de identitate CCBE pentru legitimare de catre avocatii definitivi din Romania, sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor sau onorariile cuvenite pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara.
Ca elemente de noutate, aceasta editie cuprinde Hotararea nr. 261 din 16 iunie 2022 privind organizarea examenului de primire in profesie – sesiunea septembrie 2022, Ghidul privind utilizarea platformelor online de catre avocati si Ghidul de bune practici privind publicitatea avocatului si a formelor de exercitare a profesiei, Protocolul din 17 iunie 2022 privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor, incheiat intre Ministerul Justitiei, Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, precum si variantele republicate ale Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si Ghidului orientativ al onorariilor minimale.
Legislatia profesiei de avocat este tiparita in format A5 (145x205 mm), pe hartie ofset.
1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat
2. Statutul profesiei de avocat (Hotararea nr. 64/2011 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
3. Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana
4. Codul deontologic al avocatului roman (Hotararea nr. 268/2017 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
5. Regulamentul de organizare si functionare a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si de desfasurare a sedintelor Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (Hotararea nr. 5/2011 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
6. Regulamentul examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (Hotararea nr. 80/2020 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
7. Regulamentul de examen si organizarea examenului de primire in profesie (Hotararea nr. 57/2020 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
8. Hotararea nr. 148/2021 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania privind organizarea examenului de primire in profesie – sesiunea septembrie 2021
9. Regulamentul privind emiterea, administrarea si utilizarea cardului de identitate CCBE pentru legitimare de catre avocatii definitivi din Romania (Decizia nr. 113/2014 a Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
10. Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor
11. Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor (Hotararea nr. 139/2016 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
12. Regulamentul de pensii (Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 209/2017 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
13. Regulamentul privind alte drepturi de asigurari sociale (Anexa nr. 2 la Hotararea nr. 209/2017 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
14. Regulamentul creantelor contributive (Anexa nr. 3 la Hotararea nr. 209/2017 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
15. Regulamentul tematic privind organizarea si functionarea comisiilor de cenzori aflate in structura C.A.A. (Anexa nr. 4 la Hotararea nr. 209/2017 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
16. Ghidul orientativ al onorariilor minimale (Hotararea nr. 82/2020 a Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania)
17. Protocolul nr. 36390/1599/C/173/AUT/2022 privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta juridica in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala
18. Decizia nr. 15/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul competent sa judece recursul in interesul legii, privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 348 din Codul penal in ipoteza exercitarii activitatilor specifice profesiei de avocat de catre persoane care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat
19. Cauza Mateescu impotriva Romaniei (Hotararea din 14 ianuarie 2014 a Curtii Europene a Drepturilor Omului)
20. Cauza Morice impotriva Frantei (Hotararea din 23 aprilie 2015 a Curtii Europene a Drepturilor Omului)