Nicotina este un alcaloid extras din specia de plante Nicotiana tabacum (tutun) si Nicotiana rustica (mahorca). Numele de nicotina provine de la ambasadorul francez in Portugalia, Jean Nicot, care pe la anul 1560 a introdus planta și consumul acesteia in Franța, de unde s-a raspandit rapid. Nicotina este una dintre cele mai cunoscute substante care provoaca toxicomanie si dependenta.
Astfel tutunul reprezinta o foarte mare problema de sanitate publica, deoarece poate ucide lent, prin generarea de comorbiditati, pana la jumatate din persoanele care il consuma. In timp ce in multe tari dezvoltate precum SUA, Canada, Australia si Marea Britanie s-au facut progrese semnificative pentru reducerea fumatului, consumul de tutun creste rapid in tarile in curs de dezvoltare. Fara a acorda o atentie serioasa acestei amenintari, pandemia tutunului se va intensifica in urmatoarele decenii (conform unui raport OMS din 2008).
Din punct de vedere farmacologic, nicotina ca substanta chimica de sinteza sau ca produs natural de biosinteza din planta de tutun folosita de fumatori, interactioneaza cu o serie de substante, inclusive medicamente si in mod special cu medicamente antipsihotice. Acest efect trebuie sa fie cunoscut si luat in calcul la aplicarea terapiei de catre medici si farmacisti.
Lucrarea de fata se adreseaza in principal studentilor farmacisti si medicinisti, farmacistilor, medicilor, toxicologilor dar si pacientilor, fumatorilor si oricui este interesat de efectele acestei substante care a ajuns un adevarat flagel al societatii moderne.
Prof. Univ. Dr. Viorel Ordeanu