Noutatea pe care o aduce lucrarea consta atat in abordarea sistematica, eminamente practica, prin valorificarea practicii judiciare recente, nepublicata sau culeasa printr-o analiza proprie, prelucrata si integrata in cuprinsul lucrarii, cat si prin prezentarea de solutii mai putin cunoscute in lucrarile de drept existente, raportate la noile realitati ale NCPC.
Lucrarea imbina insa noul si vechiul, dar si tezele diferitelor scoli de drept intr-o maniera impartiala, propunandu-si sa ghideze cititorul sa evadeze dintr-un labirint „mistic”, prin descifrarea unor norme criptice, incalcite, oferind, uneori, o orientare de ansamblu, iar, alteori, una detaliata.
Comentariul fiecarui articol examinat reprezinta o imbinare a eforturilor conjugate ale autorilor – judecator, respectiv avocat – reflectand cele doua fatete ale reprezentantilor celor doua profesii exponentiale implicate in procesul civil si care concura la infaptuirea justitiei.
Au fost evidentiate elementele de noutate din noua oranduire procesual-civila, solutiile introduse prin Legea nr. 202/2010, care nu au mai fost preluate de NCPC, dar si cele care au fost pastrate de NCPC, modificarile aduse prin Legea nr. 76/2012, dar si forma republicata a noului Cod.
Autori:
Liviu-Alexandru Viorel - Avocat in Baroul Bucuresti
Georgeana Viorel - Judecator - Judecatoria Mizil