Cartea isi propune o abordare integrala a Noului Cod de procedura civila, fara pretentii de exhaustivitate, dar avand rolul de a explica, dintr-o perspectiva pragmatica, noile prevederi procesual-civile, oferind, astfel, un sprijin real activitatii practicienilor.
Esentiale pentru aceasta lucrare sunt corelatiile realizate intre vechea reglementare si cea noua, fiind subliniate asemanarile si deosebirile dintre acestea. Referitor la corespondentele cu dispozitiile anterioare, acestea au menirea de a face trimitere la institutiile care si-au pastrat aceeasi reglementare sau una asemanatoare, fiind facilitata, in plus, valorificarea doctrinei si a jurisprudentei bazate pe vechiul Cod de procedura civila. In principal, sunt avute in vedere urmatoarele acte normative: Codul de procedura civila din 1865, Codul civil din 1864, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 etc. Totodata, in scopul de a inlesni intelegerea si aplicarea noilor institutii, sunt evidentiate corelatiile intre articolele din Noul Cod de procedura civila.
Instrument de lucru pentru toti practicienii, si nu numai, oferind informatii de baza care pot servi drept suport in activitatea judiciara, lucrarea are, de asemenea, natura unui ghid, a unei introduceri, pentru specialistii in alte ramuri de drept, in vreme ce studentilor si justitiabililor le ofera o familiarizare a acestora cu domeniul, deopotriva vast si dinamic, al dreptului procesual civil.
Autorii nu isi propun angajarea in ample dispute doctrinare, dar reusesc prin notele, corelatiile si explicatiile care insotesc textul de lege, cu simt juridic responsabil si bine dozat, sa ofere solutii provocarilor generate de noile reglementari in materie.