Politica de Coeziune a Uniunii Europene 2014-2020 dezvolta instrumente financiare pentru a reduce discrepantele dintre statele membre, in special cele de gestionare si impact. In lucrare, accentul este pus pe principalele elemente ale Strategiei Europa 2020, oferind o imagine de ansamblu asupra modalitatii de implementare a instrumentelor structurale, capacitatea de absorbtie a acestora, precum si sarcinile principalelor autoritati cu atributii in domeniu.
Lucrarea constituie un fundament important in pregatirea specialistilor in domeniul juridic cu aplicabilitate directa pe strategia de dezvoltare a statelor membre ale Uniunii Europene. Impactul noii politici de coeziune asupra regiunilor unionale reprezinta un domeniu complex care necesita o analiza intrinseca a instrumentelor financiare care stau la baza acesteia, precum si a pilonilor de dezvoltare regionala la nivelul Uniunii Europene.
Elementul de noutate al lucrarii il constituie faptul ca aceasta prezinta principalele obiective ale noii Politici de Coeziune a Uniunii Europene 2014-2020 si face o analiza a instrumentelor financiare si ale programelor operationale aferente acestora.
Din cuprins:
• Politica de dezvoltare regionala la nivelul UE
• Programele operationale aferente fondurilor structurale accesibile in perioada 2014-2020
• Programul Operational Competitivitate
• Programul Operational Capital Uman
• Programul Operational Infrastructura Mare
• Programul Operational Capacitate Administrativa
• Programul Operational Asistenta Tehnica
Despre autori:
Dan Drosu SAGUNA este profesor universitar doctor, titular al disciplinelor: Drept financiar si fiscal; Drept bancar si valutar, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti si profesor asociat la mai multe universitati si institutii universitare, cum ar fi Universitatea Ecologica, Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea „Romano-Americana”, precum si conducator de doctorat in Drept fiscal. Din 2010 este Directorul Institutului Notarial Roman.
Daniela Iuliana RADU este avocat, asistent universitar doctor, titular al disciplinelor: Drept financiar-bancar si Dreptul afacerilor, Facultatea de Finante, Banci si Contabilitate, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” si cadru didactic colaborator la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti.