Structurata pe 5 mari capitole, lucrarea Presedintele Romaniei si administratia publica centrala trateaza atat dintr-o perspectiva istorica si evolutiva unele dintre cele mai importante institutii reglementate in Constitutie, analizeaza in detaliu atributiile, responsabilitatile, dar si modul de functionare al acestora, punand in acelasi timp accentul pe noutate din prisma ultimelor decizii ale Curtii Constitutionale publicate, dar si a noilor reglementari europene. Tratand un subiect extrem de important in contextul politico-administrativ actual, cartea reprezinta un studiu necesar atat studentilor facultatilor de drept, dar si personalului autoritatilor si institutiilor publice, ridicand si raspunzand in acelasi timp la numeroase intrebari ce au fost puse in practica judiciara si nu numai.
Ca urmare a conflictelor politice de natura juridica tot mai des intalnite intre Presedintele Romaniei si administratia publica centrala, judecatorii Curtii Constitutionale au fost investiti in ultima vreme sa solutioneze pe baza unor decizii disputele juridice dintre cei 2 actori. Ca si element de noutate, lucrarea „Presedintele Romaniei si administratia publica centrala” se axeaza in principal pe analiza ultimelor decizii publicate de catre Curte ce au efecte in aceasta materie, dar si evidentierea in dreptul european a raporturilor dintre Presedintele Romaniei si administratia publica centrala.
Din cuprins
- reflectarea constitutionala a institutiei sefului de stat
- atributiile Presedintelui Romaniei
- raspunderea penala si raspunderea politica a Presedintelui Romaniei
- dreptul aplicabil administratiei publice
- regimul administrativ centralizat
- statutul constitutional si legal al Guvernului
- actele organelor administratiei centrale de specialitate
Puncte forte
- prezinta intr-un mod structurat informatiile prezentate
- pune accentul pe elementele de noutate aparute in materie
- realizeaza comentarii la cele mai noi decizii ale Curtii Constitutionale
- ample referinte bibliografice
- prezinta cele mai importante informatii intr-un mod sintetic
Despre autori
Iulian Nedelcu este doctor in drept, profesor universitar la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative - Universitatea din Craiova, fiind titularul cursurilor de Drept administrativ si Stiinta administratiei.
Paul-Iulian Nedelcu este doctor in drept, in prezent avocat in Baroul Dolj (din 2011); a publicat numeroase lucrari stiintifice, articole si carti de specialitate.
Roxana-Maria Bugica este absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii din Craiova cu lucrare de licenta in disciplina drept administrativ „Institutia Primarului”; in prezent masterand in cadrul aceleiasi facultati, ramura - stiinte administrative.