Aflate undeva dincolo de barierele stricte ale lumii juridice, la granita dintre drept, filozofie, logica si matematica, prezumtiile intervin acolo unde proba directa a faptelor generatoare ale dreptului este greu sau chiar imposibil de facut. Acolo unde, pentru aflarea adevarului, judecatorul este nevoit sa cumpaneasca intre indicii si probabilitati.
Volumul de fata, conceput ca o constructie dihotoma – prezumtii legale absolute si prezumtii simple, reprezinta continuarea studiului practic dedicat prezumtiilor ca mijloc de proba.
Veti gasi aici o selectie a celor mai importante spete din jurisprudenta instantelor de toate gradele, solutionate pe baza prezumtiilor legale absolute, sistematizate pe institutii juridice: puterea lucrului judecat; nemo censetur ignorare legem; filiatia si succesiunile; dobandirea proprietatii; raspunderea civila delictuala, precum si o analiza a caracterului, conditiilor de aplicare si interdictiilor utilizarii prezumtiilor simple (judecatoresti).
Sunt incluse, de asemenea, decizii ale Curtii Constitutionale, decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie date in solutionarea unor recursuri in interesul legii, precum si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului relevanta in acest domeniu.
Capitolul I. Prezumtiile legale absolute
Sectiunea 1. Prezumtia de lucru judecat
Sectiunea a 2-a. Nemo censetur ignorare legem
Sectiunea a 3-a. Filiatie. Succesiuni
Sectiunea a 4-a. Dobandirea proprietatii
Sectiunea a 5-a. Raspundere civila delictuala. Prejudiciu
Capitolul al II-lea. Prezumtii simple
Sectiunea 1. Caracterul prezumtiei
Sectiunea a 2-a. Faptul cunoscut si faptul de probat
Sectiunea a 3-a. Conditii de aplicare a prezumtiilor simple
Capitolul al III-lea. Jurisprudenta de la 1880 la 1922
Capitolul al IV-lea. Decizii in interesul legii
Capitolul al V-lea. Decizii ale Curtii Constitutionale
Capitolul al VI-lea. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului
Index