Lucrarea face parte dintr-o serie mai ampla de comentarii dedicate procedurii insolventei, serie deschisa cu volumele privind Raspunderea membrilor organelor de conducere si Procedura insolventei. Partea generala, si reprezinta continuarea fireasca a volumului Procedura insolventei. Deschiderea procedurii, publicat recent in cadrul aceleiasi colectii.
Prima parte analizeaza toate problemele legate de efectele deschiderii procedurii, autorul comentand pe larg aspectele controversate in materie privitoare la: desemnarea practicianului in insolventa, suspendarea in temeiul art. 36 si opozitia la suspendare, ridicarea dreptului de administrare sau reprezentarea debitorului.
In ultima parte a lucrarii sunt dezbatute temele referitoare la perioada de observatie, examinarea situatiei debitorului, precum si cele referitoare la stabilirea masei credale (procedura de verificare a creantelor).
Opiniile exprimate in cuprinsul acestei carti sunt rezultatul unei analize critice a doctrinei si jurisprudentei actuale in materie si urmaresc sa ofere posibilitatea intelegerii cat mai detaliate a institutiilor respective, in contextul ultimelor modificari aduse legii insolventei prin Legea nr. 277/2009 pentru aprobarea O.U.G. nr. 173/2008, fiind deosebit de utila atat avocatilor si judecatorilor, cat si practicienilor in insolventa.