Procesul si sistemul judiciar reprezinta primul contact constient pe care o persoana obisnuita crede ca il are cu dreptul. Pana in acel moment, norma juridica si principiile dreptului nu par sa aiba vreo importanta pentru fiecare din noi. Dupa acest prim contact, insa, realizam ca suntem permanent subiecte de drept, parte a prea multor raporturi juridice. Aceasta realitate tehnica a dreptului este prezentata in aceasta carte din perspectiva derularii procesului civil si penal, respectiv a functionarii sistemului judiciar, cu toti actorii sai: judecatorul care stabileste adevarul judiciar, procurorul care protejeaza ordinea si interesul public, avocatul care apara pozitia procesuala a partilor si ii consiliaza, executorul judecatoresc care pune in executare hotararile judecatoresti pronuntate in procesele civile si notarul public care supervizeaza, in mod independent si impartial, tranzactiile partilor, asigurandu-se de legalitatea acestora, inclusiv pentru a preveni declansarea litigiilor.
Cartea nu se adreseaza doar studentilor facultatilor de drept, aflati la inceput de drum, ci si celor interesati sa cunoasca dreptul prin prisma unor aspecte practice si utile fiecarui individ activ civic, care doreste sa fie constient de realitatea juridica pe care o traieste in viata de zi cu zi, dincolo de teorii si concepte vagi, care par de nepatruns pentru cineva care nu isi propune sa dobandeasca o educatie temeinica juridica si sa profeseze in acest domeniu. Aceste aspecte sunt aprofundate in ultimii ani ai facultatii de drept la cursurile de drept procesul civil si drept procesual penal. Evident, prezentarea principiilor de organizare a justitiei, a problemelor sistemului judiciar si a profesiilor juridice contribuie la adoptarea celei mai potrivite optiuni in ce priveste viitoarea cariera a absolventilor facultatii de drept.
Din cuprinsul lucrarii Procesul si sistemul judiciar din Romania
• procesul civil in Romania;
• procesul penal in sistemul judiciar din Romania;
• raporturile puterii judecatoresti cu celelalte puteri ale statului;
• cariera magistratului;
• rolul avocatului in sistemul judiciar;
• rolul notarului public in sistemul judiciar;
• rolul executorului judecatoresc in sistemul judiciar.
Puncte forte
• sursa eficienta de informatie;
• notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic;
• numeroase elemente de originalitate si contributii notabile care aduc un plus de valoare in materia procesului si sistemului judiciar din Romania;
• ample referinte bibliografice.
Despre autor
SPERIUSI-VLAD, Alin este lect. univ. dr. la Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara; lector I.N.P.P.A. la disciplina Organizarea instantelor judecatoresti, a parchetelor, a birourilor notariale si a executorilor judecatoresti; avocat in Baroul Timis.