Lucrarea ,,Puterea judecatoreasca – precedent si perspectiva”, semnata de dr. Alexandrina Camelia Tomus, isi propune sa analizeze o componenta esentiala a puterilor statale, respectiv puterea care infaptuieste justitia, un loc aparte in continutul lucrarii fiind acordat stabilirii locului puterii judecatoresti in cadrul autoritatii judecatoresti. Lucrarea plaseaza in timp si spatiu puterea judecatoreasca in sistemul constitutional romanesc, prezentand, intr-o maniera exhaustiva, teoretica si practica, institutiile prin care aceasta capata expresie constitutionala si legala. Lucrarea urmareste sa identifice consecintele si implicatiile imediate sau de lunga durata prin care ,,puterea judecatoreasca” regleaza societatea, in general, si relatiile sociale ale indivizilor, in sens restrans.
Autoarea acorda o atentie distincta principiilor care stau la baza puterii judecatoresti, reformei in justitie, abordandu-se procesul de rationalizare a distributiei competentelor instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea. O atentie deosebita se acorda contributiei Curtii Constitutionale a Romaniei privind integrarea prevederilor dreptului european in dreptul intern, subliniindu-se competenta acesteia de a controla constitutionalitatea legilor, a initiativelor de revizuire a Constitutiei, a tratatelor sau a altor acorduri internationale, a regulamentelor parlamentare si ordonantelor Guvernului.
Lucrarea de fata este utila unei game extinse de persoane interesate de justitie, de functionalitatea acesteia si de apararea drepturilor si libertatilor individuale ale persoanei.