Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Raspunderea functionarilor publici

ISBN/ISSN: 978-606-18-0509-9
Editura: C.H. Beck
37,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea evidentiaza caracterul complex si de maxima actualitate a problematicii functiei publice si functionarului public. Sunt abordate atat chestiuni de natura juridica, precum si o problematica adiacenta – mobbing-ul, care are un impact semnificativ in cadrul autoritatilor si institutiilor publice. Raspunderea juridica a functionarilor publici este abordata din perspectiva interdisciplinara, subliniind caracterul complex al acestei institutii juridice. Interesul este cu atat mai accentuat cu cat se constata o sporire a responsabilitatii in toate sectoarele activitatii publice.

Din cuprins:
•    functia publica si raportul juridic de munca
•    raspunderea punitiva
•    procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare
•    raspunderea penala a functionarului public
•    raspunderea contraventionala a functionarilor publici
•    raspunderea civila

Puncte forte:
•    sunt scoase in evidenta elementele de raspundere disciplinara in raport cu cele ale raspunderii penale
•    analiza normelor juridice este realizata din perspectiva principiilor enuntate in noile Coduri (civil si de procedura civila)
•    abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura
•    ample referinte bibliografice

Autorul despre lucrare
Necesitatea elaborarii lucrarii a reiesit din activitatea mea in calitate de avocat si de la catedra. Deseori am constatat o abordare unilaterala a starii de fapt, fara o analiza interdiciplinara a problematicii supuse analizei; daca din motive didactice disciplinele sunt studiate prin raportare strict la ramurile dreptului, in activitatea practica, la instante, situatiile sunt mult mai complexe si necesita o abordare pe masura.

Un impact semnificativ consider ca ar putea sa il aiba propunerile de lege ferenda formulate prin care am considerat ca actiunea in raspundere disciplinara ar trebui sa isi redobandeasca autonomia fata de raspunderea penala, intrucat conditiile raspunderii sunt diferite, iar pericolul social al faptei nu este diferit doar din punct de vedere al intensitatii, ci si din punct de vedere al continutului. Este suficient sa amintim care sunt valorile sociale ocrotite prin cele doua forme ale raspunderii juridice: raspunderea juridica apara disciplina de serviciu si intereseaza in principal buna desfasurare a activitatii in cadrul autoritatii sau institutiei publice, pe cand raspunderea penala apara valori sociale care intereseaza intreaga societate.
      
Despre autor
Ana Mocanu-Suciu este avocat in Baroul Sibiu si lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Detalii tehnice
Data aparitiei05 feb. 2016
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini280
Tip copertaCarte brosata