Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Raspunderea juridica. Relatia dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala

ISBN/ISSN: 978-973-127-470-6
Pret de coperta: 39,00 RON
35,10 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Descriere

Lucrarea "Raspunderea juridica" abordeaza, din perspectiva pluridisci-plinara, tendintele evolutiei raspunderii juridice - chestiune esentiala a teoriei dreptului.

Lucrarea se concentreaza asupra conceptului raspunderii in drept, cu speciala privire asupra raportului dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala, surprinzand atat aspectele dreptului material cat si pe cele de drept procedural.

In acest dificil demers teoretic, autoarea porneste de la semnificatia conceptelor de responsabilitate si raspundere in filozofie, sociologie si drept. In plan institutional, raspunderea, de cele mai multe ori, implica intentia. O abordare din perspectiva ontologica, determina insa diluarea incarcaturii juridice a conceptului aducandu-l mai aproape de ceea ce filozoful german Hans Jonas numeste "principiu responsa-bilitate," propunand o reformulare a eticii in jurul ideii centrale de responsabilitate.

Intelegerea fenomenului responsabilitatii este plasata si in planul functionalitatii valorilor juridice in societate. In fond, intr-o perioada ca aceasta, caracterizata printr-o tendinta, uneori greu de decelat, de emancipare sociala si culturala, aceasta functionalitate valorica se prezinta ca fiind o problema cardinala a contemporaneitatii.

Caracterul de noutate al lucrarii "Raspunderea juridica" consta, in esenta, atat in prospectarea tendintelor de evolutie a raspunderii, in conditiile in care, datorita cresterii complexitatii relatiilor inter si intra sociale, se amplifica riscurile, cat si abordarea, in temeiul unei metodologii noi, a relatiei dintre doua forme de raspundere juridica, in legatura cu care in ultimii 200 de ani s-au facut aprecieri dintre cele mai diferite.
Prof. univ. dr. Nicolae Popa

Detalii tehnice
Data Aparitiei27 iul. 2011
Categorie generalaStudii si monografii
Numar Pagini516
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE
-15%
In curand
Traficul de fiinte umane si exploatarea persoanelor vulnerabile _ Teodor Manea, Giulia Sologon

Traficul de fiinte umane si exploatarea persoanelor vulnerabile

Aspecte de doctrina si practica judiciara
55,00 RON 46,75 RON
-15%
In curand
Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 6 septembrie 2021

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat la 6 septembrie 2021

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
45,00 RON 38,25 RON